Ειλημμένη θα πρέπει να θεωρείται η απόφαση αγοράς και τέταρτης γαλλικής φρεγάτας Belh@rra από το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας μας μετά τις αλλεπάλληλες προκλήσεις και τις απειλές πολέμου από τη γειτονική Τουρκία.

Επί της ουσίας η χώρας μας θα ενεργοποιήσει το δικαίωμα προαίρεσης αγοράς (option) ενός ακόμη υπερσύγχρονου πλοίου, βάσει των όρων που είχαν συμφωνηθεί ανάμεσα στην Αθήνα και το Παρίσι. Θυμίζουμε ότι είχαμε αποφασίσει να αγοράσουμε τρεις φρεγάτες με δικαίωμα option για μια ακόμη εάν το επιθυμούσαμε.

Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού κρίνει πλέον απαραίτητη την αγορά και του τέταρτου πλοίου τύπου FDI HN, κι έτσι αναμένεται να δημιουργηθεί ένας στολίσκος από φρεγάτες Belh@rra οι οποίες έχουν πλήρη διαλειτουργικότητα με τα γαλλικά μαχητικά Rafale που αποκτά σταδιακά η χώρα μας, «κλειδώνοντας» με αυτό τον τρόπο κάθε εχθρική κίνηση στον ουρανό και τη θάλασσα του Αιγαίου.

Στο γεγονός να παρθεί τόσο άμεσα η απόφαση αγοράς και τέταρτης φρεγάτας συνετέλεσε σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το γεγονός ότι οι Γάλλοι θα μας παραδώσουν τις δύο πρώτες εντός του 2025, τουτέστιν σε χρόνο – ρεκόρ και πολύ νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα. Η δε τρίτη φρεγάτα αναμένεται να εγκαινιαστεί στις ελληνικές θάλασσες το 2026 και εάν όλα πάνε καλά την ίδια χρονιά ή το πολύ στις αρχές του 2027 θα έρθει και η τέταρτη.

Καινοτόμο πλοίο με ασφάλεια στις κυβερνοεπιθέσεις

φρεγάτα Belh@rra

Η φρεγάτα Belh@rra έχει υψηλές δυνατότητες σε κάθε τύπο μάχης: αντιπλοϊκό, αντιαεροπορικό αλλά και ανθυποβρυχιακό. Διασφαλίζει την άμυνα ενάντια σε επιθέσεις από αέρος ή από στεριά με τους πιο σύγχρονους αισθητήρες, συμπεριλαμβανομένου του Seafire της Thales, που είναι το πρώτο αμιγώς ψηφιακό πολυλειτουργικό ραντάρ με ενεργή κεραία και σταθερά πάνελ.

Επίσης, είναι εξοπλισμένη με έναν μονό πλήρως ενσωματωμένο ιστό που διαθέτει όλους τους αερομεταφερόμενους αισθητήρες ώστε να επιτυγχάνεται σε μόνιμη βάση επιτήρηση 360°. Ως η πρώτη φρεγάτα στην αγορά που διαθέτει εγγενή προστασία από κυβερνοεπιθέσεις, είναι εξοπλισμένη με δύο data-center που φιλοξενούν σχεδόν όλες τις εφαρμογές του πλοίου».

Έχει εκτόπισμα 4.500 τόνοι, μήκος περίπου 122 μ., πλάτος 18 μ., μέγιστη ταχύτητα 27 κόμβους, φέρει ελικόπτερο 10 τόνων και μη επανδρομένο όχημα VTOL και τα κύρια όπλα του είναι πύραυλοι Aster της MBDA, πύραυλοι Exocet MM40 B3C της MBDA

Πυροβόλο 76 mm. τορπίλες MU 90 της Naval Group, αντίμετρα CANTO της Naval Group, πυραυλικό σύστημα RAM και ψηφιακό ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών «Sea Fire».