«Το σκάνδαλο της συγκάλυψης της υπόθεσης των υποκλοπών είναι εξίσου σοβαρό με το σκάνδαλο αυτό καθ’ αυτό των παρακολουθήσεων. Πρόκειται για ένα δίδυμο σκάνδαλο. Εδώ έχουμε ένα τέρας με δύο κεφάλια που το ένα τροφοδοτεί το άλλο» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σήμερα στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης επί του πορίσματος της πλειοψηφίας που συντάχθηκε μετά το πέρας των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής για τις υποκλοπές.

Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη «πολιτικό στρουθοκάμηλο» που «όταν αισθάνεται ότι κινδυνεύει, βάζω το κεφάλι στην άμμο και νομίζω ότι έτσι δεν τον βλέπουν οι υπόλοιποι, επειδή δεν τους βλέπει αυτός. Νομίζει ότι έτσι θα γλιτώσει».

Κατά τον ίδιο, στην υπόθεση της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και οι χειριστές του κακόβουλου λογισμικού παρακολούθησης Predator, ακολούθησαν παράλληλη πορεία. Όπως σημείωσε, «Predator ίσον ΕΥΠ και ΕΥΠ ίσον Predator. Το ίδιο επιτελικό κέντρο αποφάσισε ποιος θα είναι ο στόχος κάθε φορά. Όταν δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μία μέθοδος, χρησιμοποιούνταν η άλλη. Οι δύο μόνο περιπτώσεις επισυνδέσεων εις βάρος πολιτικών προσώπων που μέχρι σήμερα έχουν αποκαλυφθεί, η περίπτωση Ανδρουλάκη και Σπίρτζη, και οι δύο για κακή τους τύχη δέχτηκαν το ίδιο μήνυμα για να μολυνθεί το κινητό τους τηλέφωνο με το κακόβουλο και παράνομο λογισμικό. Η παρακολούθηση Ανδρουλάκη συνέπεσε ακριβώς με την περίοδο που ήταν υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ. Αλλά μόλις εξελέγη, ως διά μαγείας έπαυσαν να υφίστανται οι εθνικοί λόγοι παρακολούθησης του. Όσον αφορά τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, η νομότυπη παρακολούθησή του, σταμάτησε ακριβώς όταν κατέθεσε στην ΑΔΑΕ καταγγελία για παρακολούθησή του από την ΕΥΠ. Και τότε ακριβώς, την ίδια ημέρα, ξεκίνησε η παρακολούθησή του από το Predator. Τρομακτικές συμπτώσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα «οι συμπτώσεις συνεχίζονται και στην υπόθεση Σπίρτζη. Ο Χρήστος Σπίρτζης προχώρησε σε καταγγελίες για τον τρόπο με τον οποίο η ΕΥΠ παρακολουθεί πολίτες με βάση τις πολιτικές τους προτιμήσεις. Ακολούθως προχώρα σε κατάθεση ερώτηση προς τον πρωθυπουργό και την ίδια ημέρα, του στέλνεται στο κινητό ο σύνδεσμος προκειμένου να γίνει στόχος παρακολούθησης. Δεν πρόκειται για συμπτώσεις, πρόκειται για μία παράνομη, για μία παρακρατικού χαρακτήρα, για μία μαφιόζικο χαρακτήρα λειτουργία της ΕΥΠ υπό την πλήρη λειτουργία και πλήρη γνώση του πρωθυπουργού και πολιτικού της προϊστάμενου. Συζητάμε το πόρισμα μίας διαδικασίας που με ευθύνη της πλειοψηφίας ήταν παρωδία. Βγήκαν όμως κάποια συμπεράσματα».

Και πρόσθεσε: «Οφείλουμε λοιπόν περιεκτικά να μιλήσουμε πολύ συγκεκριμένα. Υπάρχει σκάνδαλο και έχει ονοματεπώνυμο. Υπάρχει σκάνδαλο Μητσοτάκη. Τελεία, παράγραφος. Γιατί αλήθεια, ποιος μπορεί να πιστεύει ότι δεν γνώριζε ο εγκέφαλος του επιτελικού κράτους που έβαλε κάτω από τις φτερούγες του ακόμα και την ΕΥΠ ότι δεν γνώριζε τι συνέβαινε; Μετέτρεψε την υπηρεσία σε οικογενειακό γραφείο υποκλοπών. Η δημοκρατία μας δεν μπορεί να συμβιβαστεί και δεν θα συμβιβαστεί με το σκοτάδι. Η Εξεταστική διερεύνησε όσο της το επιτρέψατε κύριοι της κυβέρνησης. Για την υπόθεση Σπίρτζη όμως και την παγίδευση του κινητού του τηλεφώνου φροντίσατε να μην υπάρξει συζήτηση ούτε στην Εξεταστική ούτε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Η υπόθεση Σπίρτζη δεν είναι υπόθεση Σπίρτζη, είναι υπόθεση ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για ένα στενό μου συνεργάτη, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Κάθε φορά που βρίσκονταν σε συνεδρίαση τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, είχαν τη δυνατότητα οι υποκλοπείς να ανοίγουν το λογισμικό και να τα ακούνε και να τα βλέπουν όλα. Οι υποκλοπές λοιπόν αυτές εις βάρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κι άλλων κομμάτων, όσο και να το θέλατε δεν θα μείνουν στο σκοτάδι».