Με νέες προκλήσεις για το ζήτημα της στρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών επανέρχεται η Άγκυρα, αυτή τη φορά διά στόματος του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος σε νέες του δηλώσεις ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις συνθήκες Λωζάνης και Παρισίων στρατιωτικοποιώντας τα νησιά.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, μιλώντας στις εφημερίδες Αksam και Milliyet και μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, η Ελλάδα «βγαίνει εκτός των συνθηκών αυτών».

Υπενθυμίζεται ότι ο Χουλουσί Ακάρ την προηγούμενη εβδομάδα έκανε λόγο περί διαλόγου και ειρήνης για το Αιγαίο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αποτελεί μια «θάλασσα φιλίας».

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από την πλευρά του, στο τελευταίο του παραλήρημα, δήλωσε: «Τα 78 νεκροταφεία μαρτύρων που έχουμε σε 32 χώρες καθορίζουν τα φυσικά σύνορα της εξωτερικής μας πολιτικής. Το όραμα της Τουρκίας κανένας δεν μπορεί να το φυλακίσει στα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα».

«Η ενθάρρυνση της Ελλάδας, που στρατιωτικοποιεί τα νησιά του Αιγαίου, είναι ασυμβίβαστη με τη λογική και τη συμμαχία. Ξέρουμε πολύ καλά ποιος μετά από 100 χρόνια έχει και πάλι εξαπολύσει πάνω μας την Ελλάδα μας. Με κάθε ευκαιρία λέμε ότι γνωρίζουμε το παιχνίδι που επιχειρείται να παιχτεί με αυτόν τον τρόπο. Συμβουλεύουμε την ελληνική διοίκηση να μείνει μακριά από προκλήσεις που θα οδηγήσουν σε καταστροφή για την ίδια και τον λαό της» ανέφερε ακόμα.