«Ο κ. Τσίπρας, που κατά ομολογία δικών του υπουργών, τσάκισε τη μεσαία τάξη και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα από επιλογή, σήμερα επιχειρεί, με ψέματα και αερολογίες, να εμφανιστεί ως υπερασπιστής της» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, για τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ.

Επισημαίνει ότι τα στοιχεία είναι αποστομωτικά, καθώς, όπως αναφέρει, «από το 2020 μέχρι και το τέλος του 2022 θα έχουν διατεθεί για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές 33 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, το ταμείο ανάκαμψης και τον τακτικό προϋπολογισμό».

Ο κ. Οικονόμου σημειώνει ότι μέσα σε ένα δυσχερέστατο διεθνές περιβάλλον, η κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα την ελληνική επιχειρηματικότητα, τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας και της κοινωνίας μας.

Καταλήγοντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζει: «θα βοηθούσε, ενδεχομένως, την προετοιμασία του κ. Τσίπρα για την ΔΕΘ μια αίτηση κατάθεσης επισήμων εγγράφων και στοιχείων στα αρμόδια υπουργεία».

«Δεν ήταν τυχαία η απουσία αναφοράς στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα»

«Δεν ήταν τυχαία η παντελής απουσία αναφοράς στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα από τις εξαγγελίες που γίνανε στην ΔΕΘ» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κι αυτό γιατί όπως υπογράμμισε «στην αντίληψη της κυβέρνησης δεν έχει θέση η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα».

«Μπορεί να διαφωνούμε στο ποια είναι τα μέτρα που μπορεί κανείς να προσεγγίσει για να στηρίξει ένα κλάδο, αλλά αν δεν πιστεύουμε ότι ο κλάδος αυτός έχει λόγο ύπαρξης, αυτό είναι μια δομική διαφωνία» σημείωσε ο κ. Τσίπρας καταγγέλλοντας τη στάση αδιαφορίας της κυβέρνησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Συνάντηση με ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ

Την αντίληψη της κυβέρνησης την εξέφρασε εύγλωττα ο κ. Πέτσας: «Όποιος δεν μπορεί να προσαρμοστεί, πεθαίνει»Δεν ήταν τυχαία η παντελής απουσία αναφοράς στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα από την ομιλία του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Στην αντίληψη της κυβέρνησης δεν έχει θέση η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Το είδαμε και από το «σχέδιο Πισσαρίδη», και από μια σειρά δηλώσεων που έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα για «τα ζόμπι» που δεν έχουν θέση στην ελληνική οικονομία. Είναι μια αντίληψη που είπε εύγλωττα ο κ. Πέτσας: «Όποιος δεν μπορεί να προσαρμοστεί, πεθαίνει».Μπορεί να διαφωνούμε στο ποια είναι τα μέτρα που μπορεί κανείς να προσεγγίσει για να στηρίξει ένα κλάδο, αλλά αν δεν πιστεύουμε ότι ο κλάδος αυτός έχει λόγο ύπαρξης, αυτή είναι μια δομική διαφωνία.Πρέπει να αναζητήσουμε δομικού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις που θα στηρίξουν τον κλάδο. Πρέπει να δούμε πώς θα αξιοποιήσουμε το μεγάλο όπλο που έχουμε το επόμενο διάστημα, που είναι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης. Φοβάμαι ότι οι πόροι αυτοί δε θα αξιοποιηθούν καθόλου για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Αντιθέτως, υπάρχουν ενδείξεις ότι θα κατευθυνθούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία στην στήριξη μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, στερώντας πόρους από την πραγματική οικονομία και από δεκάδες άλλες επιχειρήσεις μεσαίου μεγέθους και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. [Συνάντηση με το προεδρείο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων]

Posted by Alexis Tsipras on Wednesday, September 14, 2022