Ολομέτωπη επίθεση στον πρωθυπουργό άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στα πανεπιστήμια. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας τόνισε χαρακτηριστικά ότι «χθες γίναμε μάρτυρες ενός ευτυχώς σπάνιου κοινοβουλευτικά περιστατικού.

Ο πρωθυπουργός της χώρας ήρθε εσπευσμένα κατά την πρώτη μέρα συζήτησης ενός κρίσιμου νομοσχέδιο για την παιδεία, και όχι κατά την ημέρα ψήφισης του, όχι γιατί είχε κάποια άλλη υποχρέωση, ούτε φαντάζομαι γιατί ανυπομονούσε να τοποθετηθεί για τα θέματα της παιδείας, αλλά για να επωφεληθεί μίας άθλιας εμπρηστικής επίθεσης σε έναν ραδιοφωνικό σταθμό που είχε λάβει χώρα λίγες ώρες πριν την διαδικασία συζήτηση στη Βουλή, και για να βρει την ευκαιρία να προβεί σε μία πρωτοφανή ακρότητα, σε μία πρωτοφανή αθλιότητα. Να συνδέσει την εμπρηστική επίθεση, με την αντιπαράθεση στη Βουλή και να αφήσει αχρεία υπονοούμενα για τους πολιτικούς του αντιπάλους».

Αμέσως μετά προέβη σε μία δήλωση «που εκφράζει ολόκληρη την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα» όπως είπε. «Το γάντι του διχασμού που μας πέταξε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης από αυτό εδώ το βήμα, εμείς δεν πρόκειται να το σηκώσουμε. Στο στόχο του διχασμού που θέλει να παρασύρει εμάς και την κοινωνία, εμείς θα παρατάξουμε την ενότητα της κοινωνίας εναντίον του ίδιου και της καταστροφικής πολιτικής του. Και για να παραφράσω τα λόγια ενός ιστορικού κοινοβουλευτικού άνδρα της Αριστεράς, του Ηλία Ηλιού που αγόρευε σε άλλες ταραγμένες εποχές, έλεγε «θα σας ταράζουμε στη νομιμότητα». Έτσι κι εμείς θα σας ταράξουμε στην νομιμότητα, τη νηφαλιότητα και την υπευθυνότητα. Στον τοξικό κατήφορο του κύριου Μητσοτάκη εμείς δεν θα παρασυρθούμε. Τον χορό του διχασμού μπορεί να το χορέψετε μόνοι σας, μαζί με τους οργανοπαίχτες των συμφερόντων και τους χειροκροτητές της ενημέρωσης 108, έτσι θα την λέω από ‘δω και πέρα, από τη θέση της χώρας μας στην παγκόσμια κατάταξη ως προς την ελευθερία του Τύπου. Κατανοώ βέβαια ότι ο κύριος Μητσοτάκης βρίσκεται σε αδιέξοδα, είναι το αδιέξοδο της αναπάρκειάς του να διαχειριστεί τις κρίσεις που ο ίδιος μεγέθυνε και πολλαπλασίασε».

Η ανάρτηση Βερναρδάκη και η αποφυλάκιση Λιγνάδη

Αναφερόμενος στην ανάρτηση του βουλευτή του Χριστόφορου Βερναρδάκη στα social media, που παρομοίασε την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως με την κατηγορούμενη για παιδοκτονία Πισπιρίγκου, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απευθυνόμενος στο μέλος της κυβέρνησης έκανε λόγο για «άστοχη, άτυχη απαράδεκτη και καταδικαστέα ανάρτηση προς το πρόσωπό σας κυρία υπουργέ, μία διατύπωση που αμέσως απεσύρθη, που ο ίδιος ο βουλευτής άμεσα ζήτησε συγγνώμη και προφανώς δεν εκφράζει ούτε το κόμμα μας, ούτε εμένα προσωπικά που πολλές φορές είμαι οξύτατος. Στην πολιτική μου όμως κριτική, με πολιτικούς χαρακτηρισμούς και όχι προσωπικούς. Δεν σας ήταν αρκετή αυτή η συγνώμη; Ακόμα κι αν δε σας ήταν αρκετή, είναι ένδειξη πολιτικού ήθους απέναντι σε μία καθαρή συγγνώμη ενός βουλευτή, να έρχεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός και να αντιπαραβάλει από αυτό εδώ το βήμα ορολογία χαμαιτυπείου; Να αποκαλεί τους πολιτικούς του αντιπάλους τσογλάνια και να καταδικάζει την αξιωματική αντιπολίτευση ως εμπρηστή, ως τρομοκράτη; Είναι πολιτικό ήθος αυτό; Όχι, αυτό δεν είναι πολιτικό ήθος, αυτό είναι το απώτατο όριο της τοξικότητας και του διχασμού και είναι η ύβρεις όχι απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση αλλά απέναντι στον θεσμό που εκπροσωπεί και απέναντι στην ίδια τη Δημοκρατία. Και να ξέρετε δεν αισθανθήκαμε οργή όταν τα ακούσαμε αυτά, τρόμο αισθανθήκαμε, όπως και εκατομμύρια Έλληνες για το τι ακόμα μπορεί να διαπράξει αυτός ο άνθρωπος εις βάρος της αλήθειας, εις βάρος της δικαιοσύνης. Σε μια χώρα που δημοσιογράφοι διώκονται, παρακολουθούνται, δολοφονούνται την ημέρα που ένας ραδιοφωνικός σταθμός, ένα μέσο ενημέρωσης παραδίδεται στις φλόγες, ο πρωθυπουργός που ορκίζεται στην ελευθερία του Τύπου και έχει κάνει την ασφάλεια του πολίτη σημαία, αντί να αναλάβει τις ευθύνες του, φοράει για μία ακόμα φορά την τήβεννο του δικαστή από το βήμα της Βουλής για να καταδικάσει τους πολιτικούς του αντιπάλους, με κατηγορίες ανείπωτες. Αυτό είναι κλίμα ζόφου».

Τέλος, όσον αφορά την αποφυλάκιση Λιγνάδη, είπε πως ο καταδικασθείς έχει βγει έξω και μας κουνάει το δάχτυλο. Αυτό είναι εκτσογλανισμός, αυτό είναι το αίσθημα της αδικίας, σας αυτό που μας μετέφεραν χθες οι γονείς του Ζακ Κωστόπουλου που οι δράστες της στυγερής του δολοφονίας επίσης αφέθηκαν ελεύθεροι. Επίσης σκανδαλωδώς μετά την καταδίκη τους και οι συνήγοροι πανηγύριζαν ότι νίκησαν σε μία πολιτική δίκη, ότι νίκησαν τον ΣΥΡΙΖΑκαι προπηλάκιζαν την Μάγδα Φύσσα. Αυτό είναι εκτσογλανισμός».