Άγριος καβγάς, με εκατέρωθεν χαρακτηρισμούς και υπαινιγμούς, ξέσπασε χθες στη Βουλή ανάμεσα στην προεδρεύουσα της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων κυρία Βάσω Παπανδρέου και στην υπουργό Υγείας κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου για τις τροπολογίες με τις οποίες ρυθμίζονται τα υπέρογκα χρέη που συσσωρεύθηκαν την τελευταία πενταετία και ξεπερνούν το ποσό των 6,2 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει το ΒΗΜΑ η Βάσω Παπανδρέου χρησιμοποιώντας το επιχείρημα «δεν μπορεί να γίνεται η Βουλή πλυντήριο για να ξεπλένονται παρανομίες», το οποίο είχε επικαλεστεί το ΠΑΣΟΚ σε ανάλογη απόπειρα ρύθμισης των χρεών των νοσοκομείων επί υπουργίας του κ. Δ. Αβραμόπουλου που ματαιώθηκε υπό την απειλή ονομαστικής ψηφοφορίας, επέμεινε ως το τέλος ότι δεν θα ψηφίσει τις επίμαχες ρυθμίσεις, παρά τις διευκρινίσεις που επί αρκετή ώρα υποχρεώθηκε να δώσει η κυρία Ξενογιαννακοπούλου.

Η κυρία Παπανδρέου, η οποία μίλησε για «σκάνδαλο δισεκατομμυρίων», είναι η δεύτερη βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος που δήλωσε ρητά την αντίθεσή της με τον διακανονισμό των χρεών που συμφωνήθηκε πρόσφατα με τους προμηθευτές των νοσοκομείων, καθώς είχε προηγηθεί μία ημέρα νωρίτερα ο κ. Ευ. Νασιώκας, ενώ και άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ διατύπωσαν επί μέρους ενστάσεις.

Η υπουργός Υγείας ωστόσο ευελπιστεί ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την υπερψήφιση της ρύθμισης από την Ολομέλεια της Βουλής, υποστηρίζοντας ότι «παρά τους εκβιασμούς επιχειρηματικών συμφερόντων που έθεσαν σε ομηρεία το ΕΣΥ με το εμπάργκο υλικών που κήρυξαν» επετεύχθη έκπτωση τιμών 15%, η οποία είναι η μεγαλύτερη από όλες τις προηγούμενες ανάλογες ρυθμίσεις κατά το παρελθόν. Διαβεβαίωσε, παραλλήλως, ότι θα ελεγχθούν όλα τα τιμολόγια από το Ελεγκτικό Συνέδριο πριν από κάθε πληρωμή, ενώ στο εξής δεν θα γίνεται καμία προμήθεια με απευθείας ανάθεση.

«Δεν μπορώ να ψηφίζω το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που περικόπτει συντάξεις και μισθούς ανθρώπωνοι οποίοι δεν έχουν φταίξει σε τίποτε, και την ίδια ώρα να νομιμοποιούμε σκάνδαλα δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία κάποιοι εισέπραξαν παρανόμως» είχε πει νωρίτερα σε έντονο ύφος η πρώην υπουργός, η οποία έσπευσε να αποχωρήσει από την αίθουσα, παρά την προτροπή της υπουργού να μείνει και να ακούσει τις απαντήσεις της.

«Ελπίζω να διαβάσετε στα πρακτικά τα στοιχεία και τις διευκρινίσεις» σχολίασε η κυρία Ξενογιαννακοπούλου, που δεν άφησε αναπάντητη την πρόκληση της πρώην υπουργού και αποκαλώντας «βαρείς χαρακτηρισμούς» τα λεγόμενά της ζήτησε να υπάρξει από όλους «αίσθημα ευθύνης και ειλικρίνειας» , καθώς και «πολιτικό θάρρος» για να αναγνωριστεί ότι ανάλογες ρυθμίσεις έχουν γίνει και κατά το παρελθόν, όταν «πολλοί από εσάς ήσασταν υπουργοί».

Θύμισε δε ότι στις ρυθμίσεις που έγιναν το 1997, το 2001, καθώς και τον Δεκέμβριο του 2004 οι εκπτώσεις που συμφωνήθηκαν ήταν της τάξεως του 2,5%-3%, ενώ δεν υπήρξαν οι ασφαλιστικές δικλίδες για τους ελέγχους που τίθενται τώρα, όπως και η υποχρέωση των προμηθευτών να καταθέτουν εφεξής υπεύθυνες δηλώσεις με τις τρεις χαμηλότερες τιμές στην Ευρωπαϊκή Ενωση για τα υλικά με τα οποία προμηθεύουν τα νοσοκομεία.

«Δεν έχουμε το μαγικό ραβδί και έχουμε επίγνωση ότι τα συμφέροντα είναι τεράστια και οι προκλήσεις μεγάλες, όπως και ότι στον χώρο των προμηθειών των νοσοκομείων έχουν αναμετρηθεί μεγάλες προσωπικότητες και από τις δύο παρατάξεις» κατέληξε η υπουργός Υγείας, υπαινισσόμενη τις δηλώσεις προκατόχων της περί «πιράνχας».