Για την ακρίβεια αλλά και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη το πρωί της Τετάρτης (30/3) ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς διαβεβαιώνοντας πως δεν τίθεται θέμα επάρκειας στην αγορά.

Φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα το ηλιέλαιο για το οποίο έγινε πολύ λόγος με την επιβολή πλαφόν στις αγορές σε κάποιες αλυσίδες σούπερ μάρκετ ο υπουργός τόνισε ότι αυτό έγινε γιατί κάποιοι επαγγελματίες φοβούμενοι τις αυξήσεις έσπευσαν να αγοράσουν μεγάλες ποσότητες.

Εστιάζοντας στο θέμα της αισχροκέρδειας ο Γιώργος Γεωργαντάς μιλώντας στον ΑΝΤ1 διαβεβαίωσε πως θα παταχθεί όπου εμφανιστεί με συνεχείς και συστηματικούς ελέγχους και την επιβολή προστίμων όπου διαπιστωθεί η παραμικρή παράβαση. «Άλλο η αυξημένη τιμή και άλλο η αισχοκέρδεια» διευκρίνισε.

Σχετικά με την μη δημοσιοποίηση των προστίμων που επιβλήθηκαν σε μεγάλες αλυσίδες, υπογράμμισε πως αυτό είναι θέμα κανονιστικού ελέγχου.

«Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή κάνει συνεχείς παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Τις επόμενες μέρες δε θα υλοποιηθούν και οι παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν πρόσφατα ύψους 1 δισ. ευρώ» σημείωσε.

Τι είπε για τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά

Αναφερόμενος στη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, ενδεχόμενο το οποίο άφησε ανοικτό ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επεσήμανε ότι αν χρειαστεί θα γίνει. «Δεν μπορούμε να το κάνουμε τώρα γιατί δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει η κρίση και δεν μπορούμε να δώσουμε όλα τώρα» συμπλήρωσε.

«Και στις ζωοτροφές υπάρχει επάρκεια, αλλά οι τιμές είναι αυξημένες» τόνισε και προέβλεψε πως οι τιμές εν όψει του Πάσχα θα είναι αυξημένες αλλά σε λογικά πλαίσια και πρόσθεσε πως οι κτηνοτρόφοι θα επιδοτηθούν με ένα ποσό γύρω στα 45 εκατ. ευρώ με βάση τον τζίρο τους το 2021 για να καλύψουν ένα μέρος από τις αυξημένες δαπάνες τους.

«Η κυβέρνηση κινείται σε δυο άξονες για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ανατιμήσεων. Αφενός προσπαθώντας να μειώσει την αύξηση του κόστους παραγωγής και αφετέρου να προστατέψει τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού ενισχύοντας το εισόδημα τους, όσο βέβαια το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά δεδομένα» δήλωσε.