«Πάω στον αγώνα, στον αθλητισμό, για να ζήσω τη χαρά του αθλητισμού, όχι για να σκοτωθώ και να σκοτώσω. Να μην ξαναφύγει άδικα κανένα παιδί, να μην ξαναθρηνήσουν οικογένειες. Αυτό ζητώ από εδώ και πέρα». Αυτά είναι τα λόγια της μητέρας του Άλκη Καμπανού, που αποτελούν φάρο και οδηγό για όλη την κοινωνία.

Το θέμα της οπαδικής βίας είναι μεγάλο και βασανίζει την αθλητική κοινότητα και ολόκληρη την κοινωνία επί χρόνια. Ακόμη και όταν η οπαδική βία δεν φτάνει στην ακραία μορφή της, δείχνει το αποκρουστικό της πρόσωπο με δεκάδες θύματα βίας. Με θύματα που δε μιλούν. Με οικογένειες που υποφέρουν.

Με άμεση αντίδραση του Πρωθυπουργού έγιναν οι πρώτες ανακοινώσεις για αυστηροποίηση των μέτρων και για την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας σε αυτή την κατεύθυνση. Με άμεσα αντανακλαστικά και προκειμένου να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση ψηφίσαμε αυστηρές διατάξεις που αντιμετωπίζουν την οπαδική βία.

Στο μεταξύ, η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη όλων των δραστών. Ήταν ζήτημα τιμής και υποχρέωσης προς την οικογένεια του Άλκη. Μακάρι να μη συνέβαινε ποτέ. Να ήταν ο Άλκης ανάμεσά μας. Αλλά δεν θα μπορούσε αυτή η τραγική απώλεια να μείνει αναπάντητη από την πολιτεία.

Τα πρώτα μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας ήρθαν θεσμικά. Οι οργανωμένοι σύνδεσμοι των ομάδων ελέγχονται και όσοι δεν πληρούν τους όρους λειτουργίας σφραγίζονται.

Οι ΠΑΕ και οι ΚΑΕ αναβαθμίζουν τα συστήματα επιτήρησης με κάμερες για τους αγώνες που διεξάγονται στα γήπεδά τους. Αυξάνονται οι ποινές για τα αδικήματα οπαδικής βίας. Πλέον η κατοχή επικίνδυνων αντικειμένων, οι βιαιοπραγίες, η είσοδος σε αγωνιστικό χώρο με σκοπό τη διακοπή, οι εκδηλώσεις ρατσισμού επισύρουν ποινή φυλάκισης από έως 2 έτη σε έως 5 έτη. Σε περιπτώσεις διακεκριμένων επικίνδυνων ατόμων η ποινή από έως 3 έτη ανεβαίνει από έως 5 έτη. Στην υποκίνηση οπαδικού μίσους προστίθεται και χρηματική ποινή. Καθιερώνεται ιδιώνυμο για όσους επιχειρούν με διάφορα μέσα να αποκρύψουν την ταυτοποίηση του προσώπου τους από τις κάμερες εποπτείας και θεσπίζεται ποινή φυλάκισης 6 μηνών και χρηματική ποινή.

Και κάτι εξαιρετικά κρίσιμο: τέλος στην πρακτική των αναστολών. Απαγορεύεται η αναστολή εκτέλεσης ποινής για οπαδική βία. Η ποινή θα εκτίεται υποχρεωτικά άμεσα.

Επιπλέον, αλλάζει το πλαίσιο λειτουργίας των συνδέσμων. Σε πρώτη φάση αναστέλλεται η λειτουργία τους μέχρι το τέλος του Ιουλίου. Στη συνέχεια, θα επιτρέπεται μια λέσχη φιλάθλων ανά ΠΑΕ και ΚΑΕ, ενώ για το παράρτημά της θα απαιτούνται τουλάχιστον 50 άτομα με καθαρό ποινικό μητρώο. Τέλος, απαγορεύεται η διάθεση μεμονωμένων εισιτηρίων στις θύρες οργανωμένων οπαδών.

Δεν μπορεί κανένας να ανεχτεί, νέα παιδιά να χάνουν τη ζωή τους επειδή αγαπούν την ομάδα τους. Ο αθλητισμός δεν έχει σχέση με τον φόβο, με συμμορίες, με όπλα, με βία. Η πολιτεία είναι πλέον αμείλικτη στην οπαδική βία. Μαζί με τις διοικήσεις, τους φιλάθλους, τους παράγοντες, τον τύπο. Μηδενική ανοχή στην οπαδική βία!