Η άρνηση του Κινήματος Αλλαγής να στηρίξει την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας το οποίο αφορά τον «εκσυγχρονισμό του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις για την κοινωνική ασφάλιση», αποτέλεσε την αφορμή προκειμένου να υπάρξει ένταση στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου μεταξύ των βουλευτών από τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το ΚΙΝΑΛ δήλωσε «παρών» στη σχετική ψηφοφορία, ζητώντας μέσω της βουλευτού Νάντιας Γιαννακοπούλου, «να μην μείνουμε στον τύπο του Συντάγματος, αλλά να ασκήσουμε κριτική στην ουσία του νομοσχέδιου». Ο Πάνος Σκουρλέτης αντιλαμβανόμενος ότι η σπόντα πήγαινε στον ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε: «Θέλω να πω στο ΚΙΝΑΛ ότι μέχρι τώρα ξέραμε ότι υπήρχαν οι Πεδινοί, οι Ορεινοί (σ.σ. παρατάξεις που συγκροτήθηκαν μέσα στην Εθνοσυνέλευση του 1862-1864 μετά την εκθρόνιση του βασιλέα Όθωνα). Τώρα μαθαίνουμε ότι υπάρχουν και οι… Ελβετοί, οι άχρωμο. Έχετε ξεχάσει το ΑΣΕΠ, το οποίο καταστρατηγείται. Κάνετε την καλύτερη πάσα στη Νέα Δημοκρατία».

Ανταπαντώντας η κ. Γιαννακοπούλου σημείωσε: «Κύριε Σκουρλέτη, μαθήματα πολιτικής από τον ΣΥΡΙΖΑ το ΚΙΝΑΛ δεν δέχεται. Πάρτε το απόφαση ότι βολικά στηρίγματα σε μας δεν θα βρείτε, τώρα που πιέζεστε από τις δημοσκοπήσεις. Θυμηθήκατε το ΠΑΣΟΚ του ΑΣΕΠ όταν μας κατηγορούσατε για γερμανοτσολιάδες και σιωπούσατε για τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή. Αν αυτό δεν είναι υποκρισία, τότε τι είναι;».

Για την ιστορία, η ένσταση αντισυνταγματικότητας που αφορούσε κυρίως τη δυνατότητα που παρέχεται στον ΕΦΚΑ να αντλεί διευθυντικά στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα, απορρίφθηκε από τη Βουλή. Την ένσταση είχε υποστηρίξει εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κάνοντας λόγο για «διορισμούς μετακλητών υπαλλήλων με φωτογραφικές διατάξεις που δεν έχουν κανένα εχέγγυο αξιοκρατικής επιλογής». Σε απάντησή του ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης επεσήμανε πως το ίδιο το Σύνταγμα στο άρθρο103, προβλέπει ότι σε ειδικές συνθήκες μπορεί να υπάρξει πρόσληψη υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου. «Σας ρωτώ όταν έχουμε έναν οργανισμό που μόνος του έχει εδώ και χρόνια το 48% των παραπόνων των πολιτών στον Συνήγορο του Πολίτη είναι ειδική περίπτωση ή δεν είναι; Να κλείνουμε τα μάτια μας στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι; Ειδικά για την περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο νόμος ο δικός σας για το κτηματολόγιο, προβλέπει προσλήψεις γενικού διευθυντή από τον ιδιωτικό τομέα. Εκεί δεν υπάρχει πρόβλημα;» αναρωτήθηκε.