Αλλάζει σταδιακά ο τρόπος διαχείρισης της πανδημίας στην Ευρώπη μπαίνοντας σε τροχιά αποκλιμάκωσης των μέτρων για τους πλήρως εμβολιασμένους, με την Ελλάδα να κινείται σε ανάλογη κατεύθυνση, διατηρώντας σε ισχύ τις απαγορεύσεις για τους ανεμβολίαστους. Πρώτο χρονικό ορόσημο είναι οι Απόκριες, καθώς ανάλογα με την πορεία της επιδημιολογικής κατάστασης θα αποφασιστεί εάν θα δοθεί το πράσινο φως για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις ή θα απαγορευτούν για τρίτη χρονιά.

«Η βασική συζήτηση με τους άλλους υπουργούς Υγείας της Ε.Ε. είναι ότι σταδιακά θα πρέπει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, τη στιγμή μάλιστα που η μετάλλαξη Όμικρον είναι μεν επικίνδυνη, αλλά δεν έχει την νοσηρότητα της μετάλλαξης Δέλτα» δήλωσε ο υπουργός υγείας, Θάνος Πλεύρης εξηγώντας ότι σε συνδυασμό με την πίεση στα νοσοκομεία η κυβέρνηση θα προχωρά σε σταδιακή άρση των μέτρων με στόχο τη γρήγορη επάνοδο στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους πολίτες.

Από την πλευρά του ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ανέφερε ότι σταδιακά θα περάσουμε στο στάδιο που δεν θα είναι υποχρεωτική η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους, αλλά οι άνθρωποι που είναι ευπαθείς ή οι ανεμβολίαστοι είναι καλό να την φοράνε. «Παραμένει υποχρεωτική η μάσκα. Εξακολουθεί να υπάρχει σύσταση», τόνισε. Μιλώντας για τους ανεμβολίαστους ο κ. Μαγιορκίνης επισήμανε ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού «υπάρχει ακόμη αντίσταση στον εμβολιασμό».

Αναφερόμενος, ωστόσο, στους εμβολιασμένους δήλωσε ότι σταδιακά θα πρέπει να αρθούν οι περιορισμοί όσο τον δυνατόν πιο γρήγορα. «Όσον αφορά τους ανεμβολίαστους θα περιμένουμε να δούμε πώς θα κινηθεί η θνητότητα και η αντίστοιχη πίεση στο ΕΣΥ για να δούμε πώς θα μπορέσουμε να αποσύρουμε κάποιους από τους περιορισμούς». Γεγονός που σημαίνει ότι η ελάφρυνση των μέτρων περιορισμού της πανδημίας θα είναι υπό προϋποθέσεις.

Οι αποφάσεις για το επόμενο διάστημα

Οι ειδικοί θα έχουν πολλά θέματα να συζητήσουν στην επόμενη συνεδρίασή τους.

Όσον αφορά στα καρναβάλια οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν πιθανότατα μέχρι το τέλος της εβδομάδας καθώς οι «ενδιαφερόμενες» πόλεις θα πρέπει να γνωρίζουν πως θα πορευτούν. Εκεί, υπάρχουν ακόμα πολλές επιφυλάξεις τόσο για το καρναβάλι όσο και για την Καθαρά Δευτέρα καθώς και στις δυο περιπτώσεις οι συγκεντρώσεις είναι μαζικές και ο συγχρωτισμός τρομάζει.

Από την άλλη, τα μέλη της επιτροπής θα εξετάσουν πόσο άλλο θα χαλαρώσουν τα μέτρα για τους εμβολιασμένους.

Οι περιορισμοί που έχουν μείνει σε εστίαση και διασκέδαση έχουν να κάνουν με τους ορθίους. Εδώ, αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως αφού σε αυτούς τους χώρους επιτρέπονται μόνο εμβολιασμένοι.

Επίσης, ίσως να αυξηθεί και ο αριθμός των θεατών στα γήπεδα από το 10% που είναι σήμερα, στο 50%. Η απόφαση αυτή ήταν να ληφθεί την περασμένη εβδομάδα αλλά τελικά υπερίσχυσε η άποψη ότι είναι ακόμα νωρίς.

Οι μάσκες, ακόμα και στους εξωτερικούς χώρους θα παραμείνουν για λίγο ακόμα, τουλάχιστον μέχρι να κλείσει το Τριώδιο.

Όπως και να έχει, η Άνοιξη θα μας βρει με μηδενικούς περιορισμούς για τους εμβολιασμένους αλλά με τους ειδικούς να επιμένουν ότι τα βασικά μέτρα οφείλει ο καθένας από εμάς να τα τηρεί αν θέλει να βγει αλώβητος από την πανδημία, η οποία είναι ακόμα εδώ.