Θετική γνώμη κατά πλειοψηφία διατύπωσε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής σχετικά με τους προτεινόμενους για διορισμό στις θέσεις του προέδρου, του Αʹ αντιπροέδρου και του μέλους της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) κ.κ. Νίκου Μπουλαξή, Σωτήρη Μανωλκίδη και Νεκταρίας Καρακατσάνη αντιστοίχως.

Ειδικότερα για τους κύριους Μπουλαξή και Μανωλκίδη θετική γνώμη διατύπωσαν οκτώ βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ) αρνητική επτά βουλευτές (ΝΔ, ΧΑ, ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ) ενώ δύο δήλωσαν «παρών» (Σπύρος Λυκούδης και Ραχήλ Μακρή). Για την κυρία Καρακατσάνη θετική ήταν η γνώμη εννέα βουλευτών, αρνητική ήταν η γνώμη επτά βουλευτών και «παρών» δήλωσε ένας βουλευτής (Σπύρος Λυκούδης).

Αναφερόμενος στους υποψήφιους, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης σημείωσε ότι προέρχονται από την καρδιά της ΡΑΕ και έχουν προσφέρει δουλειά που έχει εκτιμηθεί ανεξαρτήτως της εκάστοτε διοίκησης. Επισήμανε, δε, ότι «η επιτυχία εδώ θέλει σκληρή δουλειά, ευσυνειδησία και τιμιότητα» για να συμπληρώσει ότι εκτίμησή του είναι ότι οι υποψήφιοι διαθέτουν αυτά τα προσόντα.

Ο υποψήφιος πρόεδρος Νίκος Μπουλαξής, με εμπειρία 15 ετών στη ΡΑΕ, επισήμανε ότι αποτελεί μεγάλη ευθύνη η ανάληψη της προεδρίας και ότι χρειάζονται τομές για να μπορέσει η ΡΑΕ να επιτελέσει το έργο της. Εξάλλου σημείωσε ότι «η ΡΑΕ είναι ανεξάρτητη αρχή αλλά όχι ανεξέλεγκτη, λογοδοτεί στη Βουλή και στον ελληνικό λαό».

Εξάλλου, σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Δριβελέγκα σχετικά με το αν υπάρχει κάποιο ασυμβίβαστο λόγω της εργασίας της συζύγου του, ο κ. Μπουλαξής ανέφερε ότι η σύζυγός του εργαζόταν ως γραμματέας σε μια κατασκευαστική εταιρεία, δεν υπήρχε κάποιο ασυμβίβαστο αλλά αποφάσισε να παραιτηθεί για να μην γίνονται οποιασδήποτε σχόλια, και ότι αυτή τη στιγμή είναι άνεργη. Ο κ. Λαφαζάνης σημείωσε ότι «το να δουλεύει κάποιος σε μια θέση γραμματειακής υποστήριξης σε μια κατασκευαστική εταιρεία δεν σημαίνει ότι είναι στέλεχος και ότι έχει κοινά συμφέροντα με την εταιρεία».

«Θετική γνώμη με πολύ χαρά», που, όπως είπε, δεν σημαίνει λευκή επιταγή εξέφρασε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.