«Έχει γίνει πραγματική πρόοδος σε επίπεδο συζητήσεων όμως παραμένουν τα ζητήματα που βάζουμε ως πλαίσιο για να είναι μια συμφωνία αμοιβαία επωφελής. Τις κόκκινες γραμμές τις βάζουμε γιατί θεωρούμε ότι είναι απαραίτητα συστατικά για να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο κ. Σακελλαρίδης ανέφερε ότι οι κόκκινες γραμμές είναι στοιχεία άμυνας σε μια συμφωνία και πρόσθεσε ότι για να υπάρχει προοπτική βιώσιμης λύσης πρέπει να υπάρχουν οι τέσσερις άξονες που έθεσε πρωθυπουργός στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist. Διευκρίνισε δε ότι οι κόκκινες γραμμές και οι τέσσερις άξονες, τίθενται ταυτόχρονα από την κυβέρνηση στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης συμφωνίας και ότι δεν υποκαθιστούν οι μεν τους δε ή αντίστροφα.

Για το εάν η Ελλάδα θα πληρώσει τη δόση της 5ης Ιουνίου, τόνισε ότι ευθύνη της κυβέρνησης είναι να είναι συνεπής στις χρηματοδοτικές της υποχρεώσεις και προς το εξωτερικό και το εσωτερικό. Συμπλήρωσε ότι πρέπει όμως να επιδειχθεί συνέπεια και από την πλευρά των πιστωτών, που θα απαντά και για το αύριο και για το χρηματοδοτικό.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, σημείωσε πως είναι ένα κοινό ανακοινωθέν στο Eurogroup που αποτελεί μια συμφωνία μεταξύ υπουργών οικονομικών και δεσμεύει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και τις υπόλοιπες χώρες

«Προφανώς δεν θα υπογράψει μνημόνιο η κυβέρνηση», υπογράμμισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενώ κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο οι δανειστές ετοιμάζουν τελεσίγραφο «take it or leave it», ο κ. Σακελλαρίδης ανέφερε ότι κάτι τέτοιο δεν θα βοηθούσε στην επίτευξη μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης, γιατί τραυματίζει τον διάλογο που είναι σε εξέλιξη. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει και ότι θα πρυτανεύσουν οι φωνές της λογικής προς στην κατεύθυνση μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης.

Για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και τις σημερινές δηλώσεις του γενικού γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης, παρατήρησε πως «όποιος κι αν είναι ο τρόπος σημασία έχει ότι δεν θα ισχύσει. Τον κόσμο δεν τον απασχολεί η νομική μέθοδος, τον νοιάζει να μην μειωθούν οι επικουρικές του συντάξεις. Δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με μείωση συντάξεων».

Η κυβέρνηση θα πληρώσει κανονικά μισθούς και συντάξεις στο τέλος του μήνα, υπογράμμισε.

Για την πληρωμή της προηγούμενης δόσης του ΔΝΤ διευκρίνισε: «Δεν κάνουμε εμείς διαπραγμάτευση με κλειστά χαρτιά. Υπήρχαν οι επαφές και οι διαπραγματεύσεις και η απόφαση να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα στην ΤτΕ και να δοθούν αυτά τα χρήματα ώστε να πληρωθεί το ΔΝΤ».

«Υπήρχε ενημέρωση, είχε ενημερωθεί ο κ. Βαρουφάκης όταν είχε επισκεφτεί την κ. Λαγκάρντ και χρειαζόταν ταυτόχρονα άδεια και από την ΤτΕ και από το ΔΝΤ», ανέφερε, για να προσθέσει: Ο κ. Στουρνάρας το έθεσε αυτό το θέμα, ήταν σε γνώση της κυβέρνησης

Τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για τον Γιάννη Βαρουφάκη και συμβουλευτικές του υπηρεσίες στην εταιρεία της Σιγκαπούρης με το bitcoin, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως προφανώς και ο κ. Βαρουφάκης τυγχάνει της εμπιστοσύνης και του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, ενώ παρέπεμψε στην ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών για το θέμα.

Για το ενδεχόμενο να γίνει κάποια συνάντηση πολιτικών αρχηγών, παρατήρησε ότι ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει ότι αποδέχεται οποιοδήποτε αίτημα. Δεν είναι στη σκέψη μας κάποιο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

«Όταν έρθει η αμοιβαία επωφελής συμφωνία, να είστε σίγουρος ότι θα κινείται μέσα στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει», ανέφερε ακόμη.

Σε ερώτηση για τις δανειακές ανάγκες Ιουλίου – Αυγούστου και κατά πόσο είναι μη εξυπηρετήσιμες ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε ότι το χρηματοδοτικό ζήτημα μπαίνει σε όλες τις επαφές που κάνουν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός οικονομικών από την πρώτη ημέρα. Τα ζητήματα για τα μεγάλα ομόλογα της ΕΚΤ είναι εν γνώσει των θεσμών και της κυβέρνησης και έχουν τεθεί επί τάπητος.

«Χρειάζεται συμφωνία δύο μερών, επομένως από την αρχή το έχουμε χτίσει μέσα από τις επαφές μας με τους εταίρους και το συνεχίζουμε», σημείωσε επίσης.

Αναφορικά με το κατά πόσο απειλούνται οι καταθέσεις σε περίπτωση που χρειαστεί νέα διάσωση τραπεζών ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε ότι δεν υπάρχει λύση Κύπρου, ενώ επανέλαβε ότι δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση να υπογράψει νέο μνημόνιο, αναφερόμενος στο χρηματοδοτικό ζήτημα της χώρας.

Ερωτηθείς για την αύξηση ορίων ηλικίας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν συζητά αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Προφανώς είναι ζήτημα των δήμων να απαντήσουν γιατί συνάπτουν συμβάσεις που έχουν ρήτρα αλλαγής νομίσματος αρκέστηκε να απαντήσει ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης σε σχετική ερώτηση.

Δεν υπάρχει δίλημμα συμφωνία ή στάση πληρωμών σημείωσε ο κ. Σακελλαρίδης, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση κινείται για μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία.

Σχετικά με την πρόταση του υπουργού Εθνικής Άμυνας για τη δημιουργία Νατοϊκής βάσης στο Ανατολικό Αιγαίο και τις σχετικές αντιδράσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι αυτό είναι μια σκέψη του κ. Καμμένου η οποία έχει τεθεί υπόψη του πρωθυπουργού, χωρίς να έχει τεθεί επίσημα στο ΝΑΤΟ. Ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε ότι δεν αφορά την δημιουργία μιας νέας βάσης, αλλά την μεταφορά βάσης από το Τυμπάκι της Κρήτης σε νήσο του Αν. Αιγαίου και πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη πρόταση θα συζητηθεί στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα.