Το απόγευμα ανοίγουν οι εργασίες της Εξεταστικής των πραγμάτων Επιτροπής για την υπαγωγή της χώρας στα μνημόνια, οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν έξι μήνες μέχρι την υποβολή πορίσματος που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 6η Οκτωβρίου.

Πρόεδρος της Επιτροπής θα είναι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος τόνισε ότι σκοπός της είναι «η
διερεύνηση «ως το τέλος» των πολιτικών επιλογών και των ευθυνών πίσω από τα αποτελέσματα των μνημονιακών πολιτικών και της αυστηρής λιτότητας».

Παράλληλα, ο κ. Βίτσας έχει διαβεβαιώσει ότι θα γνωστοποιηθεί όποια ευθύνη και αν διαπιστωθεί και ότι δεν θα επιτρέψει «να αποκρυφτεί οτιδήποτε κάτω από οποιαδήποτε σκοπιμότητα».

Στην Εξεταστική Επιτροπή μετέχουν 17 βουλευτές από τα κόμματα, τα οποία εκπροσωπούνται αναλογικά με την κοινοβουλευτική τους δύναμη.

Συγκεκριμένα, συμμετέχουν οι: Κασιμάτη Νίνα, Καφαντάρη Χαρά, Κοζομπόλη–Αμανατίδη Παναγιώτα, Λαπαβίτσας Κωνσταντίνος, Σαντορινιός Νεκτάριος, Συρίγος Αντώνιος, Ψυχογιός Γεώργιος, Αθανασίου Χαράλαμπος, Αναστασιάδης Σάββας, Βορίδης Μάκης, Σταϊκούρας Χρήστος, Γαλέος Γεώργιος, Αμυράς Γεώργιος, Καραθανασόπουλος Νικόλαος, Καμμένος Δημήτριος, Λοβέρδος Ανδρέας.