Πρόσκληση στις γαλλικές εταιρίες να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε 20 θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και Νότια της Κρήτης απηύθυνε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης κατά τη συνάντησή του με τον Πρέσβη της Γαλλίας στην Αθήνα Jean Loup Kuhn Delforge.

Ο υπουργός του ζήτησε συγκεκριμένα να αναλάβει πρωτοβουλίες για συμμετοχή και γαλλικών πετρελαϊκών εταιρειών στο συγκεκριμένο διαγωνισμό ενώ η Πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) Σοφία Σταματάκη του επέδωσε ενημερωτικό υλικό με τις απαραίτητες πληροφορίες για το διαγωνισμό.

Ο Γάλλος Πρέσβης δεσμεύτηκε να μεταβιβάσει τα στοιχεία που του παραδόθηκαν στις ενδιαφερόμενες εταιρείες και να ενημερώσει το υπουργείο για την ανταπόκρισή τους ενώ εκδήλωσε επίσης ενδιαφέρον για τις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης στον ενεργειακό τομέα.

Ο κ. Λαφαζάνης επανέλαβε ότι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η μείωση του κόστους ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και στην κατεύθυνση αυτή διαμορφώνεται «σχέδιο για την απαλλαγή της ΔΕΗ από ληστρικά ιδιωτικά συμφέροντα». Τόνισε, επίσης, η κυβέρνηση επιδιώκει να καταστεί η Ελλάδα πλουραλιστικός ενεργειακός κόμβος για την περιοχή μας και την Ευρώπη και γι’ αυτό στηρίζει τους αγωγούς ΤΑΡ, ο οποίος θα μεταφέρει αζέρικο αέριο, τον κάθετο διάδρομο με τον αγωγό IGB που θα συνδέει στην Ελλάδα τον ΤΑΡ με τη Βουλγαρία και Ρουμανία, αλλά και τον αγωγό που, διά μέσου του ελληνικού εδάφους, θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο από τα ελληνοτουρκικά στην κεντρική Ευρώπη.