Συνάντηση με τον Ειδικό Εισηγητή των Ηνωμένων Εθνών για τις σύγχρονες μορφές ρατσισμού, τις ρατσιστικές διακρίσεις, την ξενοφοβία και την μισαλλοδοξία, Ματούμα Ρουτίρε, ο οποίος επισκέπτεται για πρώτη φορά επίσημα την Ελλάδα, είχε σήμερα, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, μαζί με τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Ταξης Δημήτρη Αναγνωστάκη.

Ο αναπληρωτής υπουργός ενημέρωσε τον κ. Ρουτίρε για τα προγράμματα που σχεδιάζει και προωθεί το υπουργείο για την δραστική αντιμετώπιση του ρατσισμού, των διακρίσεων και της ξενοφοβίας, στο πλαίσιο της νέας αντεγκληματικής πολιτικής και αντάλλαξαν απόψεις.

Μετά τις συναντήσεις που θα έχει σε διάφορα υπουργεία, ο κ. Ρουτίρε θα συντάξει έκθεση με τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις του, ενώ με την ηγεσία του ΥΠΤΠ συμφώνησαν οτι τα σχόλια του θα συμβάλλουν περαιτέρω στην καταπολέμηση των φαινομένων ρατσισμού και άλλων μορφών διακρίσεων στην χώρα.

Κατά τη συνάντηση ο κ. Πανουσης, εκτος των άλλων, τόνισε ότι «απέναντι στο ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία και τις κάθε είδους διακρίσεις, οφείλουμε να αντιτάξουμε τις βασικές αξίες, που συγκροτούν διαχρονικά την κουλτούρα, τον πολιτισμό και τον αξιακό κώδικα της κοινωνίας μας. Την προσήλωσή μας στα ιδανικά της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της αλληλεγγύης, τον σεβασμό στον άνθρωπο και την αναγνώριση της διαφορετικότητας».

Ο κ. Ρουτίρε, ανεξάρτητος ειδικός, που έχει οριστεί από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, θα παραμείνει στη χώρα μέχρι την προσεχή Παρασκευή και θα έχει σειρά επαφών και συναντήσεων.