«Μακάρι να μην βάζαμε κανένα μέτρο. Όμως, αν δεν βάλουμε κανένα μέτρο και σε εσάς, δεν θα κάνουμε στο τέλος κανένα έλεγχο. Ποιος ο στόχος μου ως υπουργός Εμπορίου; Να κάνουμε γιορτές με ανοιχτά μαγαζιά. Για να το κάνουμε αυτό πρέπει να σταματήσουμε την άνοδο της πανδημίας», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη συζήτηση που είχε νωρίτερα την Τρίτη με τους επιχειρηματίες της εστίασης που είχαν συγκεντρωθεί σήμερα το πρωί στο Σύνταγμα, στο πλαίσιο της εικοσιτετράωρης κινητοποίησης του κλάδου.

Ο ίδιος έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Σήμερα κατέβηκα και έκανα διάλογο με τους συγκεντρωθέντες εκπροσώπους της εστίασης στο Σύνταγμα. Όταν υπάρχει καλή διάθεση και καλοπιστία όλα λύνονται».

Στη συνάντηση με τους επιχειρηματίες και απαντώντας στις διαμαρτυρίες τους για τα μέτρα τα οποία, όπως είπαν, έχουν οδηγήσει σε μείωση του τζίρου και σχετικά με τα υψηλά πρόστιμα, ο υπουργός τόνισε πως στην Ελλάδα ακολουθείται ένα πιο ήπιο μοντέλο αντιμετώπισης των ανεμβολίαστων με «διαβατήριο» για την εστίαση, δηλαδή τα rapid test, την ώρα που στην Ευρωπαϊκή Ένωση ολοένα και περισσότερες χώρες τους αποκλείουν. «Είμαστε από τους ήπιους», είπε χαρακτηριστικά.

Για τους ελέγχους που πρέπει να κάνουν οι καταστηματάρχες ο κ. Γεωργιάδης είπε πως είναι αναγκαίοι γιατί χωρίς αυτούς, θα αυξηθούν οι παραβάσεις. Εάν συμβεί αυτό, συμπλήρωσε, θα αυξηθεί η πανδημία, και αν γίνει αυτό θα πρέπει να πάρουμε χειρότερα μέτρα.

«Όλο το πράγμα αυτό έχει μία λογική, να πέσει ο ιός. Όλοι είμαστε εργαλείο στην αντιμετώπιση της πανδημίας», πρόσθεσε ο υπουργός, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι «για τη στήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου συνολικά θα πληρώσουμε 296 εκατ. ευρώ. Δεν είναι ότι δεν έχουμε δώσει, να είμαστε δίκαιοι», ενώ σε τοποθετήσεις που του τέθηκαν ότι αρκετοί δεν έλαβαν βοήθημα ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι οι προϋποθέσεις ορίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι εγκρίσεις γίνονται από ηλεκτρονικό σύστημα το οποίο είναι αδιάβλητο.

Τι λένε οι επαγγελματίες της εστίασης

Οι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών της εστίασης και συναφών επαγγελμάτων, μετά τη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος, επισκέφθηκαν το Μέγαρο Μαξίμου όπου και παρέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας κατά των κυβερνητικών μέτρων που πλήττουν τον κλάδο.

Στο ψήφισμα υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, η διαφωνία των επαγγελματιών του κλάδου «στα μέτρα που ανακοινώθηκαν» πρόσφατα, για τους ανεμβολίαστους, τα οποία «είναι αναποτελεσματικά, κοστοβόρα, ανεφάρμοστα και τιμωρητικά. Είναι μέτρα που μετακυλύουν στον επαγγελματία υποχρεώσεις της Πολιτείας, αναθέτοντας μας ευθύνες που δεν μας αναλογούν και μας φέρνουν σε αδικαιολόγητη προστριβή με τους πελάτες μας (έλεγχος πιστοποιητικών, ταυτοπροσωπία κτλ)».

Ακόμη, ισχυρίζονται πως «είναι μέτρα που μειώνουν ακόμη και κατά 50% τη δυνητική πελατεία μας, συρρικνώνοντας δραματικά τον κύκλο εργασιών μας, επιτείνοντας το πρόβλημα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις εστίασης με δραματικές επιπτώσεις ως προς τις θέσεις εργασίας».

Επιτυχημένη η κινητοποίηση, σύμφωνα με την ΠΟΕΣΕ

Στο μεταξύ σύμφωνα με τα στοιχεία του κλάδου επιτυχημένη κρίνεται η σημερινή εκδήλωση διαμαρτυρίας του κλάδου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, η συμμετοχή των επαγγελματιών κυμάνθηκε σε ποσοστό της μεγαλύτερο του 90%, με ορισμένες περιοχές της Ελλάδας να φτάνει το 100%.

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ Γιώργος Καββαθάς, αναφέρει: «Από καθημερινή εμπειρία μας και επαφή με εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες και πελάτες, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι αναποτελεσματικά, κοστοβόρα, ανεφάρμοστα και τιμωρητικά. Είναι μέτρα που μετακυλύουν στον επαγγελματία υποχρεώσεις της Πολιτείας, αναθέτοντας μας ευθύνες που δεν μας αναλογούν και μας φέρνουν σε αδικαιολόγητη προστριβή με τους πελάτες μας (έλεγχος πιστοποιητικών, ταυτοπροσωπία κτλ). Είναι μέτρα που μειώνουν ακόμη και κατά 50% τη δυνητική πελατεία μας, συρρικνώνοντας δραματικά τον κύκλο εργασιών μας, επιτείνοντας το πρόβλημα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις εστίασης με δραματικές επιπτώσεις ως προς τις θέσεις εργασίας. Τη ζημιά που έχει υποστεί ο κλάδος της εστίασης δεν την έχει υποστεί κανένας άλλος κλάδος της ελληνικής οικονομίας, καθώς ο τζίρος στο διάστημα που ο κλάδος ήταν κλειστός δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αναπληρωθεί. Είναι χαμένος τζίρος. Επιπλέον, ήδη οι επιχειρήσεις έχουν κατά 40%-50% μείωση του κύκλου εργασιών από το πρώτο δεκαήμερο εφαρμογής των νέων μέτρων».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.