Μαζικό λουκετό έβαλαν σήμερα τα μαγαζιά της εστίασης. Μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας επαναφέρει στη μνήμη πως ήταν η κατάσταση στα προηγούμενα lockdown όταν και ήταν κλειστή όλη η οικονομία. Οι διαδηλώσεις είναι εξίσου δυναμικές. Μάλιστα, νωρίτερα σημειώθηκε ένταση έξω από τη Βουλή όταν οι διαδηλωτές επιχείρησαν να περάσουν προς το Μέγαρο Μαξίμου στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας τους.

Της Δήμητρας Τριανταφύλλου

Μάλιστα, στο πλαίσιο της σημερινής απεργίας στην εστίαση στο Σύνταγμα βρέθηκε και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Οι διαδηλωτές αποδοκίμασαν τον κ. Γεωργιάδη, ενώ στις εικόνες που κατέγραψε το Newsbeast ακούγεται μια γυναίκα να του φωνάζει: «Θα μας πεις και αχάριστους!

Ο Γιάννης Δαβερώνης, πρόεδρος της Ένωσης Εστιατορίων και Συναφών Αττικής εξήγησε στο Newsbeast γιατί οι άνθρωποι του κλάδου του βρίσκονται σήμερα στο δρόμο. «Πραγματοποιούμε συμβολική διαμαρτυρία έχοντας μπροστά μας τα πολύ δύσκολα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας και που αφορούν την επισκεψιμότητα των πελατών μας στα καταστήματα. Έρχεται ένας δύσκολος χειμώνας, ο δεύτερος δύσκολος  για εμάς χειμώνας.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανάμεσα σε διαδηλωτές για την απεργία στην εστίαση

Τον πρώτο τον αντιμετωπίσαμε, καταφέρνοντας να διατηρήσουμε χιλιάδες επιχειρήσεις ζωντανές. Τώρα, επείγει να στοχεύσουμε σε μέτρα που θα δώσουν την δυνατότητα της βιωσιμότητας στην εστίαση. Σκεφτείτε ότι η πτώση τζίρου φτάνει το 50% τα Σαββατοκύριακα και το 80% τις καθημερινές.

Δεν θέλουμε να δούμε λουκέτα στην αγορά. Αυτό είναι το μήνυμα που προσπαθούμε να περάσουμε σήμερα με την κινητοποίηση μας- πως όταν επανέλθουμε όλοι σε κανονικό ρυθμό οι επιχειρήσεις θα πρέπει να βρίσκονται δίπλα μας. Στο δια ταύτα, όμως δεν έχουμε ακόμα ακούσει από τους ειδικούς και από την κυβέρνηση πως μπορεί να λειτουργήσει υγειονομικά και ρεαλιστικά η εστίαση. Προσπαθούμε από την μεριά μας να τηρήσουμε το υγειονομικό πρωτόκολλο με υπευθυνότητα. Δεν αντιστεκόμαστε σε αυτό αλλά όταν ο υπουργός και η κυβέρνηση ανακοινώνουν κάποια μέτρα δεν θα πρέπει την ίδια στιγμή να υπάρχει και αντιστάθμισμα; Αυτή τη στιγμή πληρώνουμε το 100% των υποχρεώσεων μας εισπράττοντας από τη δουλειά μας ένα 60% αφού 4 στους 10 πολίτες είναι ανεμβολίαστοι και τους χάνουμε. Οι εμβολιασμένοι στους εσωτερικούς χώρους φτάνουν περίπου στο 60% άρα υπάρχει μεγάλη χασούρα. Δεν είναι ότι ξαφνικά γεμίσαμε τα καταστήματά μας λόγω του εμβολιασμού των πολιτών».

«Είμαστε πολύ χειρότερα από το λιανεμπόριο»

Ο κος Δαβερώνης σημειώνει μάλιστα πως η κατάσταση στην οποίοι έχουν περιέλθει οι επιχειρηματίες και εργαζόμενοι της εστίασης είναι χειρότερη από την αντίστοιχη των ανθρώπων του λιανεμπορίου κατ’ αρχάς γιατί τα μέτρα είναι σε μεγάλο βαθμό ανεφάρμοστα. Ειδικά ο τρόπος εφαρμογής των μέτρων στους εξωτερικούς χώρους, οι οποίοι μέχρι πρότινος ήταν μεικτοί έχει προκαλέσει εκτός από αλαλούμ και αντικειμενικό πρόβλημα βιωσιμότητας στις επιχειρήσεις. Όπως μας εξηγεί ο κος Δαβερώνης: «Είναι πολύ διαφορετικό να σου έρχεται ένας- ένας πελάτης στοχευμένα και οργανωμένα και άλλο να δέχεσαι πολυμελείς παρέες μαζεμένες. Ο δε φόβος των επιχειρηματιών για τα εξοντωτικά πρόστιμα έχει πια επικρατήσει. Πρέπει να γίνει κατανοητό στους πολίτες πως η εστίαση είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης μετά τον τουρισμό, μια βαριά βιομηχανία με χιλιάδες εργαζόμενους. Δεν ζητάμε χρήματα για να τα βάλουμε στους τραπεζικούς μας λογαριασμούς. Ζητούμε μέτρα ανακούφισης όπως η μείωση των ενοικίων, η απαλλαγή των δημοτικών τελών, ασφαλιστικές και φορολογικές ελαφρύνσεις κτλ».

Πιο συγκεκριμένα, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) τα αιτήματα του κλάδου είναι: –Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη/ –Μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε ΜΗ επιστρεπτέα/ –Συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές/ Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου/ Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας/Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών/ Μείωση του ΦΠΑ στο 6%/ Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων/ Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.