Για την εξέλιξη της αποκατάστασης των πυρόπληκτων στην Βόρεια Εύβοια και την πορεία της ανασυγκρότησης της πληγείσας περιοχής θα ενημερωθεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός από τον επικεφαλής της αρμόδιας Επιτροπής, Σταύρο Μπένο, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων. Η κακοκαιρία είναι προ των πυλών και η κυβέρνηση προσπαθεί να θωρακίσει με αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα τις επικίνδυνες περιοχές για να αποφευχθούν περαιτέρω καταστροφές από κατολισθήσεις.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Το πρόγραμμα ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας στηρίζεται σε 10 άξονες, ενώ σύμφωνα με τον κο Μπένο οι παρεμβάσεις έχουν ολιστικό και ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται οι αποζημιώσεις των πληγέντων, αντιπλημμυρικά έργα, αποκατάσταση του περιβάλλοντος, έργα υποδομών, τουριστική και επιχειρηματική ανάπτυξη. Η συζήτηση αναμένεται να περιστραφεί και στην εξασφάλιση των χρηματοδοτήσεων, καθώς η κεντρική διοίκηση διεκδικεί κονδύλια από την ολοκληρωμένη χωρική επένδυση (ΟΧΕ) του ΕΣΠΑ, δεδομένου ότι τα 80 εκατ. ευρώ από το περιφερειακό πρόγραμμα δεν επαρκούν για τις ανάγκες της περιοχής.

Το χρονοδιάγραμμα και τα κονδύλια

Επισημαίνεται ότι το χρονοδιάγραμμα που έχει ορίσει ο Σταύρος Μπένος προσδιορίζεται από 3 σταθμούς: οι πρώτοι 6 μήνες σχετίζονται με την καθημερινότητα, τις αποζημιώσεις και τα πρώτα έργα, το δεύτερο εξάμηνο θα τρέχουν τα υπόλοιπα έργα στις καμένες περιοχές και προσδιόρισε ότι «το τρίτο εξάμηνο θα είναι έτοιμη η ΟΧΕ με πλήρη διασφάλιση των πόρων ενώ όλο αυτό το διάστημα γίνονται οι απαραίτητες ζυμώσεις μεταξύ διοίκησης, φορέων και κατοίκων της περιοχής, με στόχο την επικαιροποίηση των αναγκών, δεδομένου ότι σύμφωνα με τον χάρτη σφοδρότητας της πυρκαγιάς που παρέδωσε στον επικεφαλής της επιτροπής ομάδα δασολόγων, το 53% του δάσους στη Βόρεια Εύβοια είναι πλήρως καμένο, το 32% μερικώς με ζωντανά τμήματα και το 16% άκαυστο.

Η ιδέα του «ολιστικού ΚΕΠ»

Το πρόγραμμα αποκατάστασης της πληγείσας περιοχής περιλαμβάνει όμως και σύγχρονες παρεμβάσεις, όπως το «ολιστικό ΚΕΠ», το οποίο θα συγκεντρώνει τα απαραίτητα δικαιολογητικά και όχι ο πολίτης. «Έτσι τα ονειρεύτηκα και τα σχεδίασα τα ΚΕΠ πριν 20 χρόνια, ως πλήρη υποκαταστήματα του κράτους, όπως είναι τα υποκαταστήματα των τραπεζών, αλλά δυστυχώς ανακόπηκε κάπως αυτή η διαδρομή. Δηλαδή ο πολίτης για όλες τις διοικητικές του υποθέσεις να πηγαίνει μόνο στο ΚΕΠ και πουθενά αλλού» επισημαίνει σε συνέντευξή του ο Σταύρος Μπένος.

Με μοντέλο Βόρειας Εύβοιας και η Αρχαία Ολυμπία

Την προσωπική του δέσμευση ότι θα ισχύσουν για τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας ανάλογα μέτρα ανασυγκρότησης της πυρόπληκτης περιοχής μ’ αυτά που αφορούν τη Βόρεια Εύβοια κατέθεσε ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη που έγινε χθες στο Δημαρχείο της πόλης. Παράλληλα, τονίστηκε ότι ήδη δρομολογούνται έργα συγκράτησης των χωμάτων, καθώς και αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, ενώ είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι υπάρχουν ήδη οι πρώτες ενδείξεις για μία πολύ δυναμική φυσική αναγέννηση του δάσους.