Το θέμα της επανασύστασης και αναβάθμισης της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής
για την διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα έθεσε στη Βουλή, η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ωστόσο, δεν κύλησαν όλα ομαλά, καθώς αντιρρήσεις επί της διαδικασίας εξέφρασε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, εξαπολύοντας επίθεση προς την κα Κωνσταντοπούλου.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η κα Κωνσταντοπούλου ανοίγοντας την συζήτηση, οι οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό από τις θηριωδίες και τις καταστροφές που διέπραξαν οι ναζιστικές δυνάμεις επί γερμανικής κατοχής, από τον σφετερισμό αρχαιολογικών θησαυρών από τις κατοχικές δυνάμεις αλλά και από το αναγκαστικό δάνειο που υποχρεώθηκε να δώσει η Τράπεζα της Ελλάδος στο Τρίτο Ράιχ συγκροτούν απαράγραπτη υποχρέωση, χρέος ιστορικό, ηθικό, νομικό και οικονομικό προς τον λαό μας, αλλά και προς την ανθρωπότητα.

Το ελληνικό Κοινοβούλιο, επισημαίνοντας την ολιγωρία των κυβερνήσεων να διεκδικήσουν αυτό το ιστορικό χρέος, κινητοποιήθηκε ήδη από το 2012 προκειμένου να οργανωθεί συγκροτημένα και κοινοβουλευτικά η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα.

Με την διάλυση της Βουλής, την διενέργεια εθνικών εκλογών και την ανάδειξη της Νέας Βουλής της παρούσης ΙΣΤ βουλευτικής περιόδου, το ζήτημα της επανασύστασης, επανασύστασης και αναβάθμισης της Επιτροπής τέθηκε ως ηθικό, εθνικό και ιστορικό χρέος, που το κοινοβούλιο καλείται να αναλάβει ξανά και να φέρει εις πέρας.

Ως εκ τούτου, η πρόεδρος της Βουλής, πρότεινε την επανασύσταση της Διακομματικής Επιτροπής για την διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών (πολεμικών αποζημιώσεων, επανορθώσεων, αποπληρωμής του κατοχικού δανείου, επιστροφής των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών) και τον ορισμό της 15ης Ιουλίου 2015 ως προθεσμίας υποβολής του πρώτου πορίσματος της επιτροπής, με δυνατότητα εντεύθεν ανανέωσης της εντολής και της θητείας της.

Η αντίδραση του Γεωργιάδη επί της διαδικασίας

Θέμα επί της διαδικασίας έθεσε ο κ. Γεωργιάδης αμέσως μετά την εναρκτήρια ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

«Μας καλείται να κάνουμε τη συζήτηση βάσει του άρθρου 44», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης, θέτοντας ζήτημα για τον τρόπο που έθεσε προς συζήτηση τη σύσταση της επιτροπής στην ολομέλεια η πρόεδρος, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Παραβιάσατε το άρθρο που επικαλείστε, δεν είναι θέμα που προσφέρεται για πολιτικούς εντυπωσιασμούς φθηνούς», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης ο οποίος αναρωτήθηκε πώς «είναι δυνατόν σε μια τέτοια συζήτηση που χρειάζεται όλους τους έλληνες ενωμένους, η πρόεδρος της βουλής, χωρίς να συνεννοηθεί με κανένα κόμμα, μόνη της να εγγράφει στην ημερησία διάταξη τη συζήτηση».

«Εσείς όχι ως πρόεδρος της Βουλής, αλλά ως τύραννος, έρχεστε μόνη σας, διατάζετε…», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

«Σε ένα θέμα που πρέπει να μας ενώνει, η κα πρόεδρος αποφάσισε μόνη της και δεν αποφάσισε μόνη της το θέμα, αποφάσισε και μόνη της τη διαδικασία», τόνισε.

«Από τη στιγμή που ξέρετε ότι υπάρχει ομόφωνη απόφαση της προηγούμενης βουλής, από τη στιγμή που ξέρετε ότι όλα τα κόμματα συμφωνούν, για ποιο λόγο έπρεπε να το κάνετε μόνη σας, χωρίς να καλέσετε κανένα κόμμα;», ρώτησε ο κ. Γεωργίαδης την πρόεδρο της Βουλής.