Τις εντυπώσεις της από την επίσκεψη στο σπίτι της οικογένειας του 18χρονου Ρομά Νίκου Σαμπάνη που σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά κατόπιν καταδίωξης, κατέθεσε η αναπληρώτρια τομεάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Θεανώ Φωτίου, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση πως έχει παραμελήσει πλήρως τη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα.

Όπως είπε η βουλευτής, «επισκεφθήκαμε την οικογένεια του Νίκου για να τους συλλυπηθούμε. «Θέλουμε δικαιοσύνη», έλεγαν οι γονείς, του 18χρονου Ρομά που αφήνει πίσω του τρία παιδιά, το ένα ακόμα στην κοιλιά. Αναρωτιέμαι πώς θα αποδοθεί Δικαιοσύνη όταν έχει ενορχηστρωθεί όλη αυτή η επιχείρηση κατασυκοφάντησης και ετυμηγορίας από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τους επώνυμους που φέρουν ρατσιστικό λόγο, όταν έχει κινητοποιηθεί ένας ολόκληρος μηχανισμός. Ήμασταν σε ένα ατελείωτο σκουπιδότοπο κρανίου τόπο, κάτω από τέντες και λαμαρίνες, σε ένα παράπηγμα, εικόνες ντροπής για όλη την Ελλάδα. Χωρίς νερό, ηλεκτρικό, αποχέτευση, ζούνε 5.000 Ρομά στον Ασπρόπυργο, σε αυτές τις συνθήκες.

Το 2020 μπήκαν εκεί οι μπουλντόζες του Δήμου και άρχισαν να ισοπεδώνουν τα παραπήγματα. Τις σταμάτησε η δασκάλα του 7ου Δημοτικού Σχολείου Ασπροπύργου μέχρι να έρθει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που ζητούσε να βρεθεί τόπος μετεγκατάστασης. Η απόφαση βγήκε τον Ιούλιο του 2020, αλλά από τότε δεν έχει γίνει τίποτα. Η υπόθεση αυτή έχει γίνει μπαλάκι του πινγκ πονγκ ανάμεσα στον Δήμο και την αρμόδια υφυπουργό, Δόμνα Μιχαηλίδου» όπως είπε.

Και συνέχισε: «Με το που έγινε κυβέρνηση ο κ. Μητσοτάκης κατήργησε την Ειδική Γραμματεία Ρομά που είχαμε συστήσει για πρώτη φορά, και μέσα από την οποία προωθούσαμε το τετράπτυχο παιδεία, υγεία, εργασία, στέγαση. Είχαμε καταγράψει για πρώτη φορά 370 καταυλισμούς, εκ των οποίων οι 70 έπρεπε να μετεγκατασταθούν. Επιχειρήσαμε τότε την μετεγκάτασταση των Ρομά που ζούσαν στον καταυλισμό του Ασπρόπυργου, αλλά ο Δήμος δεν συναίνεσε. Ο ειδικός νόμος που είχαμε ψηφίσει προέβλεπε συναίνεση των Δήμων. Έτσι, τα σχέδια μας ακυρώθηκαν από ορισμένες τοπικές κοινωνίες και στη συνέχεια κέρδισε τις εκλογές η ΝΔ. Εμείς είχαμε δημιουργήσει 240 Κέντρα Κοινότητας με 100 παραρτήματα Ρομά, για πρώτη φορά με μεσολαβητές στη γλώσσα τους».

«Μέχρι εδώ με τον διχασμό και τον ρατσισμό»

Σύμφωνα με την κ. Φωτίου, «το κράτος θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στην οικογένεια του Νίκου Σαμπάνη. Ένας νέος άνθρωπος πλήρωσε μια κλοπή με τη ζωή του. Πρέπει ο θάνατός του να μην πάει χαμένος. Να κάνουμε όλοι ένα βήμα μπρος στην ανθρωπιά. Ο άδικος θάνατός του να γίνει εφαλτήριο ανθρωπιάς για τους Ρομά από όλους τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς ανθρώπους. Μέχρις εδώ με τον διχασμό και τον ρατσισμό. Εάν θέλει ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Θεοδωρικάκος να κάνει μια κίνηση ανθρωπιάς, ας επισκεφθεί την οικογένεια του Νίκου Σαμπάνη, αντί να στέλνει διπλά μηνύματα, επισκεπτόμενος τους επτά κατηγορούμενους αστυνομικούς».

Ακολούθως η βουλευτής σημείωσε πως «βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα ανθρωπιστική κρίση, ενώ είμαστε χωρίς μνημόνια και δημοσιονομικούς περιορισμούς και με 32 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης. Επειδή ο Μητσοτάκης δεν ενίσχυσε τους εργαζόμενους αναλογικά με το μισθό τους αλλά έδωσε τα οριζόντια 534 ευρώ, και δεν ενίσχυσε τα νοικοκυριά, συμπιέστηκαν τα εισοδήματα των νοικοκυριών. Το 2020 είχαμε ύφεση 9%, τη δεύτερη μεγαλύτερη σε όλη την Ευρώπη. Δεν έδωσε επιστρεπτέα προκαταβολή που του προτείναμε από την αρχή, με αποτέλεσμα ένα στα τρία νοικοκυριά να κινδυνεύει να μην μπορεί να πληρώσει το δάνειο και εξαντλεί το εισόδημα του στις 2/3 εβδομάδες, και αντίστοιχα μία στις τρεις επιχειρήσεις κινδυνεύει με λουκέτο.

Σε αυτή την κατάσταση, έρχεται η αύξηση στα βασικά αγαθά, λάδι, λαχανικά, κρέας και η ενεργειακή κρίση. Για αυτό κινδυνεύουμε με ανθρωπιστική κρίση. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, καθώς προσπάθησαν να δώσουν τα σχολικά γεύματα σε ημέτερους, το Ελεγκτικό Συνέδριο ακύρωσε τον διαγωνισμό. Απέκλεισαν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πήραν τα σχολικά γεύματα πέντε μεγάλες εταιρείες, οι ίδιες που πήραν μέσα από fast truck διαγωνισμό του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και τα γεύματα των προσφύγων. Είναι ανάλγητη αυτή η δεξιά των ημετέρων. Να φύγει γρήγορα αυτή η καταστροφική κυβέρνηση για να μην φαγωθούν τα 32 δις του Ταμείου Ανάκαμψης, που είναι η μεγάλη ευκαιρία της χώρας».

Δείτε τα όσα είπε η κ. Φωτίου στο βίντεο: