Ηχηρό μήνυμα ενότητας αναμένεται να στείλει σήμερα η ΝΔ μέσα από την εκδήλωση που οργανώνει στις 6 το απόγευμα το ίδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» στη Φιλοθέη με αφορμή τα 47 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας, με θέμα «Κωνσταντίνος Καραμανλής, η πορεία της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη. Σε μία ταραγμένη περίοδο με πολλές έκτακτες κρίσεις – πανδημία, φυσικές καταστροφές- αλλά και νέα κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ να μπουν σε νέα τροχιά οι γαλάζιες εσωκομματικές ισορροπίες με το βλέμμα στο συνέδριο της ΝΔ τον Δεκέμβριο.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Άλλωστε, η πρόσφατη διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ μετά τις ακραίες τοποθετήσεις του στη βουλή, άνοιξε ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας στο κόμμα με προβληματισμό για τις νέες τάσεις αλλά και τη νέα ιδεολογική φυσιογνωμία της ΝΔ.

Δημόσια παρέμβαση Κώστα Καραμανλή

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, θα προηγηθεί χαιρετισμός από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ το παρών θα δώσει και ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. Με ενδιαφέρον αναμένεται η δημόσια παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή, καθώς είναι η πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια που θα τοποθετηθεί εκτενώς για όλα τα κρίσιμα ζητήματα.

Ο Κώστας Καραμανλής στη Βουλή

Επισημαίνεται ότι η τελευταία φορά που το έπραξε ήταν κατά την εμφάνισή του σε εκδήλωση, αλλά και με την δήλωση στήριξης που παρείχε στη Νέα Δημοκρατία πριν τις εκλογές του Ιουλίου. Μεταξύ άλλων αναμένεται να αναφερθεί στην καταλυτική για το μέλλον της χώρας επιλογή του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας να ενταχθούμε στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, καθώς και σε μια σειρά κρίσιμων αποφάσεων που ελήφθησαν τα προσεχή χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην πρωθυπουργός θα εστιάσει στην ιστορική παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή αλλά αναμένεται να επεκταθεί και στις τρέχουσες εξελίξεις στη γεωπολιτική σκακιέρα. Άλλωστε η εκδήλωση γίνεται σε μια περίοδο κλιμάκωσης των τουρκικών προκλήσεων και έχει ανοίξει μια ευρύτερη συζήτηση για τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η συμφωνία ΑUKUS αλλά και στον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η Ευρώπη.

Έμφαση στα εθνικά από τον πρωθυπουργό

Ειδική αναφορά στα εθνικά θέματα αναμένεται να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας τις διπλωματικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και την ενίσχυση των συμμαχιών στο διεθνές στερέωμα τόσο μετά τη στρατηγική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας, όσο και εν αναμονή της νέας συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

Ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει ότι τον Μάρτιο του 2020 η χώρα μας έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα ότι φυλάσσει αποτελεσματικά τα σύνορά της και τώρα στέλνει μήνυμα αποτροπής σε όσους σκέφτονται να απειλήσουν την κυριαρχία μας. Στο πεδίο της οικονομίας θα επισημάνει ότι εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση κράτησε όρθιο τον παραγωγικό ιστό, ενώ ειδική αναφορά αναμένεται να κάνει και για την ανάπτυξη, η οποία – όπως τονίζει – αφορά κάθε Έλληνα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στο ξεκίνημα του χαιρετισμού του -σύμφωνα με πληροφορίες- θα κάνει μια εκτενή αναδρομή στην ένταξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή «οικογένεια» και στο κομβικό ρόλο που είχε διαδραματίσει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Τέλος θα αναφερθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος και στα επόμενα βήματα της κυβέρνησης.

Παρών ο Αντώνης Σαμαράς

Το τρίτο πρόσωπο που θα συγκεντρώσει το ενδιαφέρον είναι ο Αντώνης Σαμαράς, που θα παρευρεθεί στην εκδήλωση, επιβεβαιώνοντας τον ξεχωριστό συμβολισμό που θέλουν να εκφράσουν οι οργανωτές. Και μπορεί ο πρώην πρωθυπουργός να μην τοποθετηθεί δημόσια, ωστόσο πρόσφατα με συνέντευξή του έκανε αίσθηση επαναλαμβάνοντας τις «κόκκινες γραμμές» στα εθνικά θέματα και δίνοντας το στίγμα του προβληματισμού που υπάρχει με την κυβέρνηση να αναζητά ισορροπίες ώστε να καλύψει το παραδοσιακό της ακροατήριο και παράλληλα να μην κλείσει την πόρτα στον κεντρώο χώρο.

Ο Αντώνης Σαμαράς

Στη σημερινή εκδήλωση παρούσες θα είναι όλες οι γαλάζιες «φυλές», καθώς προσκλήσεις έχουν λάβει υπουργοί, βουλευτές και ευρωβουλευτές του κόμματος. Στην εκδήλωση πρώτος θα λάβει τον λόγο ο πρόεδρος του Ιδρύματος- που ήταν και εκ των στενότερων συνεργατών του Κωνσταντίνου Καραμανλή- Πέτρος Μολυβιάτης . Θα ακολουθήσει ο πρώην υπουργός Αχιλλέας Καραμανλής, ενώ αναμένεται να προβληθούν και βίντεο από κομβικές στιγμές στη διαδρομή του Κων. Καραμανλή.