Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις της Ισπανίας απέναντι στα ελληνικά αιτήματα.

Μετά τον «πόλεμο» που έκανε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι στην Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά και στο Eurogroup, τη σκυτάλη πήρε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Χοσέ Μανουέλ Γκαρσία Μαργκάλο.

Σε συνέντευξή του για το Europa Press, τόνισε πως εάν η χώρα του δεν έπρεπε να δανείσει την Ελλάδα, θα ήταν σε θέση να αυξήσει σημαντικά συντάξεις και επιδόματα ανεργίας.

«Εάν η Ισπανία δεν είχε καταβάλει 32,74 δισ. ευρώ στην Ελλάδα θα μπορούσε να αυξήσει τα επιδόματα ανεργίας κατά 50% και τις συντάξεις κατά 38%» δήλωσε ο Ισπανός υπουργός και σημείωσε ότι πρέπει να «υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των Ισπανών φορολογούμενων πριν αποφασιστεί επόμενο δάνειο, καθώς η Ισπανία έχει δείξει περισσότερη αλληλεγγύη από όλους».

Το πρόβλημα «με τους Έλληνες είναι πως χρησιμοποιούν λέξεις πολύ επικίνδυνες για το στόχο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, όπως κυριαρχία ή αξιοπρέπεια» δήλωσε και πρόσθεσε: «Οι κανόνες του παιχνιδιού στην ΕΕ ήταν ότι παραδώσαμε όλοι την κυριαρχία μας και δεχθήκαμε ότι θα συμπεριφερόμαστε σύμφωνα με τους κανόνες και πως θα ήταν πολύ επικίνδυνο να τους παρακάμψουμε».

Μάλιστα είπε ότι «εάν κάποιος πάει σε μία τράπεζα, η τράπεζα του πει τους όρους του δανείου και εκείνος επιχειρηματολογήσει ότι παραβιάζεται η κυριαρχία και η αξιοπρέπειά του, τότε βγαίνει από την τράπεζα μαζί με την κυριαρχία και την αξιοπρέπειά του, αλλά χωρίς ούτε 1 ευρώ δάνειο».