Μεγάλη δημοσιότητα δίνουν τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης στις προγραμματικές δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης που ανέγνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν.

The Age

Η εφημερίδα “The Age” στέκεται ιδιαίτερα στη δήλωση του πρωθυπουργού για την διεκδίκηση κατοχικού δανείου και επανορθώσεων.

«Η Ελλάδα», γράφει «θα διεκδικήσει 236 δισεκ. δολάρια (= 162 δισεκ. ευρώ) από τη Γερμανία, παρά την άρνηση του Βερολίνου να της καταβάλει πολεμικές αποζημιώσεις».

Η προβολή του αιτήματος αυτού, σύμφωνα με την εφημερίδα, ενδέχεται να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας.

ABC

Το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό ίδρυμα του ABC αναφέρει ότι πρόθεση του κ. Τσίπρα είναι να τηρήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του με πρώτη προτεραιότητα τη σίτιση, στέγαση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και παροχή ρεύματος στους πιο αδύναμους.

Σημειώνει ακόμα ότι ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το μνημόνιο έχει αποτύχει και έχει καταψηφιστεί από τον ελληνικό λαό και πως η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να ζητήσει παράταση αυτού του προγράμματος.

Αλλά και το ABC στέκεται ιδιαίτερα και με έμφαση στη διεκδίκηση κατοχικού δανείου και επανορθώσεων από τη Γερμανία από την οποία διεκδικεί 162 δισεκ. ευρώ.

The Australian

Η εφημερίδα “The Australian” παρά τη διάψευση του υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Τουρισμού & Ναυτιλίας Γιώργου Σταθάκη, αναδημοσιεύει δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι «το ελληνικό δημόσιο μπορεί να μην έχει ρευστότητα τον Μάρτιο για να καλύψει τις υποχρεώσεις του που ανέρχονται σε 4-5 δισεκ. ευρώ, αν δεν λάβει προσωρινή χρηματοδότηση από την Ευρωζώνη».

«Η Ελλάδα στα πρόθυρα της χρεωκοπίας χωρίς χρήματα από την Ευρωζώνη» είναι ο τίτλος της εφημερίδας.