Υπέρ της αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας που υπέγραψαν Μητσοτάκης και Μακρόν στο Παρίσι αναμένεται να ταχθεί την Πέμπτη στη σχετική συζήτηση επικύρωσής της στην Ολομέλεια της Βουλής, το Κίνημα Αλλαγής, σε αντίθεση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θα την καταψηφίσει.

Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της μεθαύριο αναμένεται να ασκήσει κριτική σε ορισμένα σημεία της συμφωνίας, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι αφήνει ανοικτό το πεδίο για συμμετοχή της Ελλάδας σε ενδεχόμενη στρατιωτική εμπλοκή στην περιοχή του Σαχέλ στην Αφρική, ένα ζήτημα με το οποίο συμπλέει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Θυμίζουμε ότι η κ. Γεννηματά έχει ζητήσει ενημέρωση, αναφορικά με την αναβολή ανάλογης συμφωνίας πέρυσι. Όπως έχει αναφέρει μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό «τον Ιούλιο του 2020 ο πρωθυπουργός μάς κάλεσε στο γραφείο του να μας ενημερώσει ότι αυτή η ιστορία των φρεγατών κόστιζε ακριβά και θα έπρεπε να πάρουμε τα Rafale. Σήμερα υπάρχει διαφορετική επιλογή. Άμεσα πρέπει ο πρωθυπουργός να μας ενημερώσει για το τι άλλαξε. Ποια είναι η επιβάρυνση και αν υπάρχει διαφορά στο κόστος.

Να είμαστε προσεκτικοί όταν μιλάμε για αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία γιατί στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής. Καλό είναι να μην την αμφισβητούμε. Είναι σημαντικό να υπάρχουν διμερείς σχέσεις, ειδικά με τη Γαλλία, αλλά να μην αποδυναμώσουμε την υποχρέωση όλων των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνδράμουν σε ένα άλλο αν δεχτεί επίθεση».