Η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις και κλιμακώνει τα παιχνίδια εντυπώσεων με τα τουρκικά ΜΜΕ να πανηγυρίζουν πως φρεγάτα της Τουρκίας έδιωξε το ερευνητικό πλοίο Nautical Geo από την Κύπρο.

Όπως μετέδωσε σε σχετικό του ρεπορτάζ το πρωί της Τρίτης (5/10) ο ΣΚΑΪ η Hurriyet κάνει λόγο για «μανούβρα-χαστούκι στους κακομαθημένους» ενώ η Yeni Safak αναφέρει πως «οι Τούρκοι απομάκρυναν το πλοίο από τη Γαλάζια Πατρίδα».

Τσαβούσογλου: Προβοκάτσιες από Αθήνα-Λευκωσία

Σε δηλώσεις για το θέμα του Nautical Geo προέβη και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος ισχυρίστηκε πως η Άγκυρα απομάκρυνε το ερευνητικό σκάφος που δήθεν βρισκόταν σε τουρκική υφαλοκρηπίδα και κατηγόρησε Ελλάδα και Κύπρο για προβοκάτσιες.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου

«Κάθε χώρα έχει την υποχρέωση να προστατέψει την υφαλοκρηπίδα της, την ΑΟΖ της, τα χωρικά της ύδατα. Δυστυχώς το τελευταίο διάστημα υπάρχουν προβοκατόρικες ενέργειες της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων. Τα πλοία τους επιχειρούν να εισέλθουν στην υφαλοκρηπίδα μας. Δικαίως το Ναυτικό μας κάνει προειδοποιήσεις και μετά λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα. Στα τέλη Αυγούστου οι Ελληνοκύπριοι είχαν ανακοινώσει πως στα τέλη Οκτωβρίου θα ξεκινήσουν και γεωτρήσεις κι αυτό είναι μια προβοκάτσια» ανέφερε ο Τσαβούσογλου όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ.

Ο Τούρκος υπουργός είπε επίσης πως όταν «εξαντλείται η διπλωματία, κατεβαίνουμε στο πεδίο και  ο λόγος που πάμε στο πεδίο έχει στόχο  να επαναφέρουμε τους πάντες πίσω στη διπλωματία». 

Τατάρ: «Για να κυριαρχήσουμε στη Μεσόγειο»

Παράλληλα αίσθηση προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε πως οι Τουρκοκύπριοι θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με την Τουρκία για να κυριαρχήσουν στη Μεσόγειο.

«Η ”ΤΔΒΚ” θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Τουρκία, με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τα οπλισμένα μη επανδρωμένα μας αεροσκάφη, θα συνεργαστούμε και στις θάλασσες στη Γαλάζια Πατρίδα, για τους ενεργειακούς πόρους  αλλά και στους αιθέρες για να συνεχίσουμε να έχουμε την υπεροχή  και να κυριαρχήσουμε στη Μεσόγειο», επεσήμανε.

ΕΡΣΙΝ ΤΑΤΑΡ

Αθήνα και Παρίσι υψώνουν ανάστημα στη «Γαλάζια Πατρίδα», αναφέρει Τούρκος αναλυτής

Την ίδια στιγμή η ενόχληση στην Άγκυρα για την ελληνογαλλική συμφωνία δεν λέει να σταματήσει, σύμφωνα με Τούρκο πολιτικό αναλυτή που επισημαίνει πως Αθήνα και Παρίσι, «ύψωσαν ανάστημα» στη Γαλάζια Πατρίδα.

«Η Ελλάδα και η Γαλλία  με τη συμφωνία την όποια υπέγραψαν στις 28 Σεπτεμβρίου επισημοποίησαν τη στρατηγική που ακολουθούν στην Ανατολική Μεσόγειο στο διπλωματικό, στρατιωτικό, εξοπλιστικό τομέα. Πρώτη φορά έθεσαν ένα έγγραφο που καταγράφει  τη στάσης τους ενάντια  στο δόγμα  της Γαλάζιας Πατρίδας της Τουρκίας», ανέφερε ο Τσετινέρ Τσετίν πολιτικός αναλυτής στο HaberTurk.