Συνεχίζει τις προκλητικές κινήσεις στην ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία, διατηρώντας την ένταση στην περιοχή, προχωρώντας αυτή τη φορά σε παρενόχληση του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo στην Κύπρο.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, το σκάφος που πραγματοποιεί έρευνες στο δυτικό τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ δέχτηκε μήνυμα μέσω ασυρμάτου από τουρκικά πλοία. Το ίδιο περιστατικό είχε συμβεί και όταν το σκάφος βρισκόταν για έρευνες στα ανατολικά της Κρήτης, με την τουρκική πλευρά να κάνει λόγο για «προσπάθειες της Ελλάδας να παραβιάσει την υφαλοκρηπίδα μας».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η τουρκική φρεγάτα που βρίσκεται στην περιοχή ζητούσε με το μήνυμά της προς το Nautical Geo, να απομακρυνθεί το ερευνητικό σκάφος από την περιοχή, καθώς όπως αναφερόταν, έπλεε σε τμήμα της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. 

Ο Γάλλος κυβερνήτης του ερευνητικού σκάφους, όπως έκανε και στην Κρήτη, δεν υπάκουσε στο μήνυμα της τουρκικής πλευράς, τονίζοντας ότι υπάρχει νόμιμη Navtex από τις αρχές της Κύπρου και συνέχισε κανονικά τις έρευνες. 

Τόσο οι εμπρηστικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και οι προκλητικές κινήσεις στη Μεσόγειο, δείχνουν ότι στόχος της Άγκυρας είναι η Κυπριακή ΑΟΖ, με αφορμή τις έρευνες του Nautical Geo για τον αγωγό East Med στην νοτιοανατολική Μεσόγειο για τις οποίες το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγορεί Ελλάδα και Κύπρο για μονομερείς ενέργειες.

Παράλληλα, προειδοποιούν πως τέτοιου είδους κινήσεις αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ακόμα και ενός θερμού επεισοδίου.

Παράνομη Navtex για ασκήσεις του πολεμικού ναυτικού

Στο μεταξύ η Τουρκία για να εμποδίσει τις μετρήσεις από το ερευνητικό προχώρησε σε δέσμευση της περιοχής για ναυτικές ασκήσεις με παράνομη NAVTEX που ισχύει από χθες μέχρι και αύριο 5 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το sigmalive.

Την ίδια στιγμή η NAVTEX για τις έρευνες του Νautical Geo τερματίζεται σήμερα 4 Οκτωβρίου.

Παράνομη Navtex της Τουρκίας