Την προκλητική της ρητορική συνεχίζει η Τουρκία, με το υπουργείο Εξωτερικών να κάνει λόγο για παραβίαση της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας» από την Ελλάδα και την Κύπρο.

«Η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση (σ.σ όπως αποκαλούν την Κυπριακή Δημοκρατία οι τουρκικές Αρχές) επιχειρούν τους τελευταίους μήνες να εμπλακούν σε μονομερείς και προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, αυξάνοντας την ένταση.

Μετά από τις πρόσφατες προσπάθειες της Ελλάδας να παραβιάσει την υφαλοκρηπίδα μας (σ.σ αναφέρεται στην παρενόχληση του ερευνητικού σκάφους National Geo 10 μίλια ανατολικά της Κρήτης) , τώρα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει έρευνες με το συγκεκριμένο σκάφος στις 3 Οκτωβρίου, με τρόπο που θα παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα του κράτους των Τουρκοκυπρίων (σ.σ του ψευδοκράτους των κατεχομένων) και την τουρκική υφαλοκρηπίδα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Επιπλέον, τονίζει ότι η γεώτρηση που ετοιμάζει η Κύπρος στα νότια του νησιού «θα αυξήσει την ένταση και θα απειλήσει την σταθερότητα στην περιοχή».

Καταλήγοντας, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας στέλνει έμμεσο μήνυμα και στη Γαλλία, καλώντας «τις τρίτες χώρες ότι δεν θα πρέπει να γίνουν όργανα της Ελλάδας και της Κύπρου , οι οποίες προβαίνουν σε μονομερείς ενέργειες».