«Την ημερομηνία της απολιγνιτοποίησης δεν την βάζουμε εμείς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά η κάθε κυβέρνηση δίνει ένα χρονικό πλαίσιο καθότι εκείνη γνωρίζει καλύτερα και μπορεί να αποφασίσει για την χώρα της», τόνισε η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ελίζα Φερέιρα, κατά την διάρκεια της συνάντησης της με εκπροσώπους εργαζομένων στις εγκαταστάσεις του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου που είναι κι ο μεγαλύτερος θερμοηλεκτρικός σταθμός της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση του ΑΠΕ ΜΠΕ, η κ. Φερέιρα τόνισε ότι «η κυβέρνηση έχει καλούς λόγους για το χρονικό όριο της μετάβασης» και πρόσθεσε ότι «εάν είναι να διαλέξουμε ανάμεσα στον εγκύτερο ή μακρύτερο χρόνο μετάβασης είναι προτιμότερο να επιλέξουμε τον συντομότερο δρόμο».

Υπογράμμισε ακολούθως ότι «ο συγκεκριμένος ενεργειακός πόρος δεν είναι πια ανταγωνιστικός σε κανένα μέρος της Ευρώπης» και σημείωσε ότι όλες οι χώρες «συμφωνούν απολύτως στην πλήρη απεξάρτηση από το κάρβουνο ανεξάρτητα του χρονοδιαγράμματος που έχουν θέσει».

Απαντώντας στις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των εργαζομένων του Σωματείου «Σπάρτακος» ότι η περιοχή αρχίζει να θυμίζει νεκροταφείο λόγω της μετανάστευσης και της απώλειας ήδη 3.500 θέσεων εργασίας, η Επίτροπος τόνισε ότι «εμείς δεν επιθυμούμε να συμβεί κάτι τέτοιο, δεν θέλουμε τα χρήματα των φορολογουμένων να πηγαίνουν σε μια νεκρή περιοχή και θέλουμε με κάθε τρόπο να συμβάλλουμε ώστε να διακόψουμε το brain drain».

H κ. Ελίζα Φερέιρα επεσήμανε, πάντως, ότι «η αναπλήρωση των χαμένων θέσεων εργασίας μπορεί να προέλθει μόνο από νέες επενδύσεις» και ότι «είναι σημαντικό στο σχεδιασμό που θα κάνουμε να δούμε ποιοι νέοι κλάδοι της μεταποίησης και της βιομηχανίας πχ όπως ο τομέας των ημιαγωγών μπορούν να φιλοξενηθούν στην περιοχή σας».

Απευθυνόμενη στους εκπροσώπους των εργαζομένων δήλωσε ότι στους όρους της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης περιλαμβάνεται η δέσμευση για την επικοινωνία που πρέπει να υπάρχει με τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες.

Κατέληξε λέγοντας ότι «είναι προς το συμφέρον όλων να προχωρήσουμε γρήγορα λαμβάνοντας πάντα υπόψη και τις προτάσεις των τοπικών κοινωνιών».

Την Επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ελίζα Φερέιρα κατά την επίσκεψή της στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου συνόδευε ο κ. Νίκος Παπαθανάσης, Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις τις ΣΔΙΤ και του ταμείου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, ο επικεφαλής του ΣΔΑΜ Κωστής Μουσουρούλης ενώ την ενημέρωση για την ιστορία τις παραγωγικές δυνατότητες του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου την συμβολή του στο ισοζύγιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έκανε ο Δημήτριος Μετικάνης γεν. διευθυντής Παραγωγής της ΔΕΗ.

Η Ευρωπαία Επίτροπος θα έχει συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη, τους δημάρχους ενεργοπαραγωγικών περιοχών και με άλλους εμπλεκόμενους φορείς.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.