Δίνοντας έμφαση σε δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αμερικανικά ΜΜΕ συνεχίζουν και σήμερα να αναφέρονται στην Ελλάδα και σε πιθανές εξελίξεις μετά τις εκλογές της Κυριακής, καταγράφοντας παράλληλα εκτιμήσεις αναλυτών για το τι μέλλει γενέσθαι.

Μπλούμπεργκ

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Μπλούμπεργκ σημειώνει τη δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ότι αναμένει η Ελλάδα «να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της».

Στο ίδιο πρακτορείο γίνεται αναφορά στη δήλωση του Γερμανού αντικαγκελαρίου, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος όταν ρωτήθηκε «αν η Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει τη λιτότητα:», είπε ότι «έχουμε μια συμφωνία με την Ελλάδα που είναι σχετικά δίκαιη. Οι Έλληνες ψηφοφόροι είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν και στη συνέχεια θα πρέπει να έχουμε μια δίκαιη συζήτηση μαζί τους, αλλά και με τους φορολογούμενους και τους πολίτες μας».

CNBC

Στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNBC καταγράφεται η αναφορά του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι «από τη Δευτέρα, θα γνωρίζουμε πώς θα είναι η νέα κυβέρνηση και θα δουλέψουμε μαζί τους. Αλλά, η Ελλάδα έχει πολλή δουλειά να κάνει. Πρέπει να φτιάξουν τον τρόπο που λειτουργεί η κυβέρνηση, τον τρόπο που λειτουργούν οι αγορές. Αν θέλουν να προσελκύσουν επενδύσεις θα πρέπει να δημιουργήσουν ευκαιρίες για επενδύσεις. Κι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να κάνει οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση».

Στο δημοσίευμα σημειώνεται η αναφορά του κ. Ντάισελμπλουμ ότι «δεν πρέπει να απομακρυνθεί κανείς από την πορεία μεταρρυθμίσεων».

Στην ίδια ιστοσελίδα δημοσιεύεται η δήλωση από το Νταβός του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, ότι «σεβόμαστε πλήρως την ψήφο των Ελλήνων» και «θα συζητήσουμε σύντομα με την ελληνική κυβέρνηση, οποιαδήποτε κι αν είναι. Ό,τι κι αν γίνει, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να μπει σε μια νέα φάση στη σχέση της με την Ελλάδα, οι Έλληνες έχουν κάνει πολλές προσπάθειες, κάποιες μεταρρυθμίσεις χρειάζονται ακόμα, αλλά πρέπει επίσης να δείξουμε ότι τους εμπιστευόμαστε, ότι θέλουμε να τους βοηθήσουμε να ανακτήσουν την ανάπτυξη και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας».

Σε άλλο δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του CNBC υποστηρίζεται ότι «οι εκλογές στην Ελλάδα μπορούν να αποτελέσουν τεστ για τα μη κατεστημένα, λαϊκιστικά κόμματα της Ευρώπης, τα οποία συνεχίζουν να πλήττουν τα κυρίαρχα κόμματα στις δημοσκοπήσεις, στις γενικές εκλογές και στους δρόμους». Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, «εάν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, τότε οι ελληνικές εκλογές θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια δυσάρεστη έκπληξη στην Ευρώπη, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ, το μη κατεστημένο, αντιμνημονιακό κόμμα, αναμένεται να επικρατήσει».

Foreign Policy

Σε άρθρο στο περιοδικό Foreign Policy, που υπογράφει ο Nicholas Spiro, εκτελεστικός διευθυντής της Spiro Sovereign Strategy, γίνεται αναφορά σε «παιχνίδι του φόβου», όπως τονίζεται, προσθέτοντας: «Ποιος δηλαδή θα φοβηθεί πρώτος και θα υποχωρήσει μεταξύ της Γερμανίας και μιας ενδεχόμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που θα προέκυπτε μετά τις επερχόμενες εκλογές».

Όπως επισημαίνεται, «όλοι οι κίνδυνοι παραμένουν ανοιχτοί για την Ελλάδα και την ευρωζώνη, ενώ κρίσιμης σημασίας θα είναι ο τρόπος εφαρμογής της ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα». Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, «ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει διαγραφή του χρέους. Η Γερμανία θέλει λιτότητα. Είναι σε θέση η ΕΚΤ με τις ενέργειες της να κρατήσει όλους τους σημαντικούς δρώντες της ευρωζώνης ικανοποιημένους; Αν και η κατάσταση θυμίζει κατά πολύ τις συνθήκες του 2012, πολλά έχουν αλλάξει από τότε, επί παραδείγματι η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δεν συμπαρέσυρε σε πανικό τους κατόχους ισπανικών και ιταλικών κρατικών ομολόγων», όπως τονίζεται.

Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, διατυπώνεται η άποψη ότι «η μόνη πιθανή λύση είναι μιας μεγάλης έκτασης διαπραγμάτευση κατά την οποία οι διεθνείς πιστωτές θα εξασφαλίσουν στην Αθήνα μια σημαντική ελάφρυνση χρέους ως αντάλλαγμα στη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις».

CNN

Στο CNN γίνεται αναφορά στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι «νέα χρονιά, τα ίδια παλιά προβλήματα για την Ευρώπη». Στο δημοσίευμα, στην ιστοσελίδα του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου, αναφέρεται ότι «οι εκλογές στην Ελλάδα προκαλούν ανησυχία στους διαμορφωτές πολιτικής. Η καγκελάριος Μέρκελ και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ίσως χρησιμοποιήσουν το φόρουμ στο Νταβός για να επιβεβαιώσουν την αντίθεσή τους στην επαναδιαπραγμάτευση προγραμμάτων λιτότητας ή στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».

Γουόλ Στριτ Τζέρναλ

Στη Γουόλ Στριτ Τζέρναλ γίνεται αναφορά «στη σημασία των μικρών κομμάτων, για την Ελλάδα και ενδεχομένως για ολόκληρη την ευρωζώνη, εξαιτίας του κρίσιμου ρόλου που θα κληθούν ενδεχομένως να διαδραματίσουν μετά τις ελληνικές εκλογές».

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι «οι ελληνικές εκλογές είναι έτοιμες να δώσουν σε ένα από τα διάφορα μικρά κόμματα, που συμμετέχουν σε αυτές, κρίσιμο ρόλο για την κατεύθυνση της χώρας και ενδεχομένως ολόκληρης της ευρωζώνης. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία μάχονται για την κατάκτηση της πρώτης θέσης, αλλά κανένα από τα δύο κόμματα δεν φαίνεται να κατακτά την αυτοδυναμία και θα χρειαστεί η συνεργασία ενός άλλου κόμματος για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αποδίδοντας στο τρίτο κόμμα ρυθμιστικό ρόλο».