Την ανάγκη συναινέσεων και συνεργασιών την επόμενη μέρα των εκλογών επισημαίνει η Ντόρα Μπακογιάννη και εκφράζει την αντίθεσή της ως προς την πολιτική πόλωση.

Σε συνέντευξή της στο «Έθνος της Κυριακής», η κ. Μπακογιάννη εξέφρασε την άποψη ότι το διακύβευμα των εκλογών συμπυκνώνεται στο εξής: «Οι Έλληνες καλούνται να επιλέξουν αν θέλουν η Ελλάδα να πάει μπροστά ή να γυρίσει πίσω. Αν η Ελλάδα θα κινηθεί με αποφασιστικότητα και σταθερά προς τα εμπρός ή θα εγκαταλείψει την προσπάθεια και τις θυσίες όλων αυτών των χρόνων γυρίζοντας πίσω στην αναξιοπιστία και στην έλλειψη εμπιστοσύνης».

«Απεύχομαι το ενδεχόμενο των επαναληπτικών εκλογών, θα είναι μια πολύ κακή εξέλιξη για τη χώρα», τόνισε.

«Έχουμε πρόταση για την επόμενη μέρα και τη νέα περίοδο που μπορεί να ξεκινήσει με το κλείσιμο αυτού του προγράμματος. Πρέπει να δώσουμε μια καθαρή μάχη επιχειρημάτων, να μιλήσουμε συγκεκριμένα, να αρθρώσουμε έναν ειλικρινή και ρεαλιστικό πολιτικό λόγο. Με νούμερα, στοιχεία, χρονοδιαγράμματα. Αυτή είναι η διαφορά μας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Την πολιτική της ειλικρίνειας και του ρεαλισμού δεν μπορεί να την παρακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε η κ. Μπακογιάννη.

Η ίδια εξέφρασε την άποψη ότι «οι Έλληνες καλούνται να επιλέξουν αν θέλουν η Ελλάδα να πάει μπροστά ή να γυρίσει πίσω», επισημαίνοντας ότι «αν η Ελλάδα θα κινηθεί με αποφασιστικότητα και σταθερά προς τα εμπρός ή θα εγκαταλείψει την προσπάθεια και τις θυσίες όλων αυτών των χρόνων γυρίζοντας πίσω στην αναξιοπιστία και στην έλλειψη εμπιστοσύνης». «Δεν πρέπει οι θυσίες και οι κόποι μιας ολόκληρης πενταετίας να πάνε χαμένες. Δεν πρέπει η Ελλάδα να γυρίσει στο σημείο αφετηρίας της κρίσης. Δεν πρέπει να αρχίσουμε πάλι από εκεί που ξεκινήσαμε, γιατί τώρα θα χρειαστούν νέες, μεγαλύτερες θυσίες», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με την υποψήφια βουλευτή, «οι αντιφάσεις και οι αλλοπρόσαλλες εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν τρόμο στον κόσμο».

Τι απαντάτε σε όσους υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να λέει αυτά που λέει σήμερα, αλλά ως κυβέρνηση θα αναγκαστεί να συμβιβαστεί με την Ευρώπη κι έτσι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στη χώρα;

Είναι τυχοδιωκτική λογική αυτό που περιγράφετε. Επενδύουν και ελπίζουν κάποιοι στην αναξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι αυτό υπεύθυνη στάση. Αυτός ο δρόμος είναι αδιέξοδος, γιατί στο τέλος η όποια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προκύψει με αυτήν τη λογική θα καταρρεύσει από τις εσωτερικές αντιφάσεις και συγκρούσεις του. Δεν θα χορέψει η Ευρώπη τον ρυθμό του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε θα ρυθμιστούν οι αγορές με βάση τις απαιτήσεις της κάθε συνιστώσας. Αντιθέτως, ο υπόλοιπος κόσμος θα προχωρήσει κι όποιος δεν ακολουθήσει, γιατί θα ψάχνει να βρει την ταυτότητά του, θα μείνει πίσω και θα χάσει το τρένο. Δυστυχώς όταν το συνειδητοποιήσει αυτό ο κ. Τσίπρας, θα είναι τόσο αργά για όλους μας, γιατί θα καταλήξει να βάλει την υπογραφή του φαρδιά-πλατιά σε πολύ πιο επώδυνα μνημόνια και μέτρα.

«Κανένας δεν ξέρει τι θα κάνει ακριβώς ο κ. Τσίπρας. Ρωτήστε κάποιον από τον ΣΥΡΙΖΑ πώς θα χρηματοδοτήσουν το πρόγραμμα των 12 δισ. και πώς θα καλύψουν τις υποχρεώσεις των 17,5 δισ. που έχει η χώρα. Δεν θα πάρετε απάντηση. Ε, αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα», απάντησε σε ερώτηση για το πώς σχολιάζει τις εξαγγελίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα ζητήσει νέα παράταση εάν κερδίσει τις εκλογές.

Εκτιμά δε ότι είναι δύσκολο να υπάρξει αυτοδυναμία για κάποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα και επανέλαβε ότι πρέπει «να αποφεύγουμε την πόλωση και τον διχασμό».