Τη δέσμευση ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει άμεσα, μετά τις εκλογές, πολιτική πρωτοβουλία, ώστε να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι ο Δήμος και οι τοπικοί φορείς αλλά και οι φορείς εκπροσώπησης της ΑΕΚ, με στόχο να επικρατήσει γόνιμος διάλογος και κλίμα συνεργασίας, ανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την σημερινή συνάντησή του με παλαίμαχους ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ για το θέμα του γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Το θέμα του γηπέδου έθεσαν στον κ. Τσίπρα οι Θωμάς Μαύρος, Ντούσαν Μπάγιεβιτς, Λάκης Νικολάου, Στέλιος Σεραφείδης, Στέλιος Μανωλάς και εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, οι Αλέκος Φλαμπουράρης, συντονιστής των ΕΕΚΕ, Γιώργος Πάντζας, συντονιστής ΕΕΚΕ Αθλητισμού και Τζούλιο Συναδινός, συντονιστής του Τμήματος Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας δήλωσε στους παλαίμαχους ποδοσφαιριστές πως είναι γνωστό ότι η ιστορική ΑΕΚ, μετά την κατεδάφιση του γηπέδου της και την απόσυρσή του από τον φάκελο των Ολυμπιακών αγώνων του 2004, για την οποία οι υπεύθυνοι βρίσκονται στο απυρόβλητο, έμεινε άστεγη.

 «Η ΑΕΚ -τονίστηκε χαρακτηριστικά- δικαιούται να αποκτήσει νέο, σύγχρονων προδιαγραφών γήπεδο στην ιστορική της έδρα και στο φυσικό της χώρο, αντάξιο του μεγέθους και της προοπτικής της κι ενταγμένο αρμονικά σε ένα αναβαθμισμένο φυσικό και οικιστικό περιβάλλον.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «θα εργαστούμε ώστε από κοινού να βρεθεί ο πιο αποτελεσματικός τρόπος ώστε και το δίκαιο αίτημα του κόσμου της ΑΕΚ για γήπεδο στη φυσική της έδρα να υλοποιηθεί και η πόλη και το περιβάλλον να προστατευθεί και κυρίως να υπάρξει ειρήνη στην πόλη της Νέας Φιλαδέλφειας».

Η ΑΕΚ, αναφέρει η ανακοίνωση, κατεξοχήν ομάδα της προσφυγιάς και των λαϊκών στρωμάτων, δεν ανήκει στον εκάστοτε επιχειρηματία που διοικεί τη ΠΑΕ. Ανήκει στο λαό που την υποστηρίζει και υπογράμμισε: «Με δέσμευση και όραμα να απελευθερώσουμε το ποδόσφαιρο από τη στενή σφαίρα επιρροής επιχειρηματικών συμφερόντων, από τη βρωμιά και τη διαφθορά που το πνίγουν τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Με καλή θέληση και συνεννόηση απ’ όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, χωρίς ακρότητες που ρίχνουν λάδι στη φωτιά, είμαστε βέβαιοι ότι θα βρούμε τον τρόπο να γίνει πράξη η επιθυμία του κόσμου της ΑΕΚ για γήπεδο στην ιστορική της έδρα».

Από την πλευρά του, ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της Ένωσης, Λάκης Νικολάου, στάθηκε στις διαβεβαιώσεις που έλαβαν από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, πως το «γήπεδο θα γίνει ανεξάρτητα από τις διάφορες αντιξοόοτητες.

«Ήταν σαφής και ειλικρινής ότι θέλει να γίνει γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια και ότι η Νέα Φιλαδέλφεια είναι συνυφασμένη με την ΑΕΚ και η ΑΕΚ είναι συνυφασμένη με την Νέα Φιλαδέλφεια. Από την δική του πλευρά πιστεύει όταν έρθει αυτή η ώρα που θα κινήσει τα νήματα σαν κυβέρνηση θα σταθεί στο πλάι της ΑΕΚ, του Δήμου, της νομιμότητας με αποτέλεσμα να γίνει το γήπεδο. Μας έδωσε υπόσχεση ότι γήπεδο θα γίνει ανεξάρτητα από τις διάφορες αντιξοότητες. Για τον Δήμο τοποθετήθηκε λέγοντας πως είναι μια ανεξάρτητη αρχή, με τις δικές της προθέσεις, τις δικές της δυνατότητες, τη δική της φωνή και δεν μπορεί να επέμβει σε αυτόν τον τομέα. Και το βρίσκουμε λογικό αυτό σαν θέμα. Από την άλλη μεριά δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα γίνει. Μπορέσαμε να θέσουμε κάποια θέματα για την έντονη αντιπαράθεση. Και οι δύο πλευρές δεν πρέπει να φτάνουμε στα άκρα. Παράλογη ήταν η προσφυγή του Δήμου στο ΣτΕ. Παράλογη είναι και η δική μας συμπεριφορά φτάνοντας στα άκρα διεκδικώντας το δίκιο μας. Γιατί είναι ένα δίκαιο αίτημα, εκατομμυρίων ανθρώπων που πιστεύουν σε αυτή την ομάδα και είναι μέρος της ζωής τους. Δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες, αλλά η θέση του κύριου Τσίπρα ήταν ότι θα γίνει το γήπεδο. Μέσα σε νόμιμα πλαίσια θα βοηθήσει. Θα βγει ανακοίνωση και θα μάθετε περισσότερα», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Νικολάου.
Βασιλόπουλος: «Ναι στο γήπεδο, όχι στον αποχαρακτηρισμό στρεμμάτων από το άλσος»

Ο Δήμαρχος της Νέας Φιλαδέλφειας, Άρης Βασιλόπουλος, με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό BHMA FM, υπογράμμισε πως δεν έχει αλλάξει θέση σχετικά με τα όσα έλεγε πριν από τις δημοτικές εκλογές, διευκρινίζοντας πως δεν είναι αντίθετος στη δημιουργία του γηπέδου, παρά μόνο στον αποχαρακτηρισμό στρεμμάτων από το άλσος που συνεπάγεται κόψιμο δέντρων.

«Όλα αυτά τα γεγονότα, έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα πολύ αρνητικό στην πόλη για την ΑΕΚ και τους οπαδούς. Όταν, όμως, κάποιος καταδικάζει επιθέσεις την ώρα που δημιουργεί κλίμα στοχοποίησης ανθρώπων, δημοσιοποίησης στοιχείων και διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, δεν είναι καθόλου αντι-ΑΕΚτζήδικη η στάση μας. Αυτό που είχαμε πει προεκλογικά και εξακολουθεί να είναι στάση μας είναι ότι είμαστε υπέρ του γηπέδου και της επιστροφής της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, γιατί είναι ιστορικό στοιχείο της πόλης. Δεν θέλουμε, όμως, την ίδια στιγμή την καταπάτηση και αλλαγή χρήσης στο άλσος.

Γι’ αυτό συζητάμε και όμως αυτό ερμηνεύεται ως αλλαγή στάσης. Κι όταν μιλάμε για οπαδούς, καταλαβαίνετε ότι τα αίματα ανάβουν πιο εύκολα. Είναι η τέταρτη φορά από το 1972 που επιχειρείται στο όνομα της ΑΕΚ να παρθεί έκταση από το άλσος και να αποχαρακτηριστεί. Το 1972 ήταν 20 στρέμματα, το 1978 και το 2003 που μιλούσαν πάλι για 6 στρέμματα και η τελευταία είναι τώρα. Συνολικά, ο νόμος αποχαρακτηρίζει 6 στρέμματα δάσους, από τα οποία τα 2,5 προσαρτώνται άμεσα στο οικόπεδο της ΑΕΚ και τα υπόλοιπα χρησιμοποιούνται για πεζοδρομήσεις.

Το άλσος είναι 423 στρέμματα. Θέλουν να κατασκευάσουν γήπεδο κατηγορίας ελίτ. Εμείς πιστεύουμε –και θα είμαστε σύντομα ικανοί να το αποδείξουμε– ότι όχι μόνο μπορούν να κάνουν γήπεδο προδιαγραφών UEFA και ελίτ, χωρίς να κοπεί ούτε δέντρο και να αφαιρεθεί στρέμμα από το άλσος. Άρα, λοιπόν, αυτή η ιστορία στήνεται ότι εμείς λέμε «όχι» στο γήπεδο. Εμείς, θα αποδείξουμε ότι μπορεί να γίνει γήπεδο, χωρίς να πάρουν μέτρο από το άλσος. Υπάρχει αντίφαση σ’ αυτό που λένε (ότι δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί εμπορικά το γήπεδο, χωρίς αυτό το χώρο), γιατί από τη μία λένε ότι δεν έχει εμπορικές χρήσεις το γήπεδο και από την άλλη αυτό», τόνισε ο κ. Βασιλόπουλος, ο οποίος επανέλαβε τις προϋποθέσεις που πρέπει να υπάρχουν για τη δημιουργία του γηπέδου.

«Πρώτον, να γίνει στο ιστορικό οικόπεδο της ΑΕΚ, που είναι 26,7 στρέμματα. Ο δεύτερος είναι ένας συντελεστής δόμησης που να σέβεται τον προσφυγικό οικισμό που εφάπτεται και ο τρίτος να γίνουν συγκοινωνιακά έργα. Γι’ αυτό το λόγο είχαμε λοιδορηθεί, προπηλακιστεί και χτυπηθεί προεκλογικά. Δεν είναι τωρινή ιστορία, είχαν γίνει και αντισυγκεντρώσεις εναντίον μας. Απλώς δεν είχαν πέσει τότε τα φώτα της δημοσιότητας πάνω μας.

Αλλά δεν είναι αυτό που λένε ότι άλλη θέση είχαμε προεκλογικά και άλλη τώρα. Υπάρχει χώρος στο άλσος που χρησιμοποιείται από το 1990 ως γκαράζ των σκουπιδιάρικων του δήμου. Είναι προεκλογική μας δέσμευση να φύγει και υπάρχει και απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, εδώ και 1,5 χρόνο. Συμφωνούμε, αλλά κι εμείς αναζητούμε εναλλακτικούς χώρους εντός και εκτός δήμου και είναι μια ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία και ιδιαίτερα δαπανηρή, διότι για να φύγει το γκαράζ από εκεί θέλει 3 εκατομμύρια ευρώ. Χρειαζόμαστε εγκαταστάσεις για να μεταφερθεί η καθαριότητα και το πράσινο και δεν υπάρχει χώρος εντός δήμου.

Γι’ αυτό χρειαζόμαστε 3 εκατομμύρια ευρώ, γιατί πρέπει να αγοράσουμε ή να νοικιάσουμε χώρο. Είναι 11 απορριμματοφόρα, αλλά υπάρχουν και άλλα μηχανήματα, όπως σκούπες, γερανοί κτλ. Συμφωνούμε και επιμένουμε να λέμε αυτό που λέγαμε και προεκλογικά, γιατί αγαπάμε την ΑΕΚ, όποιο κλίμα και να θέλουν να δημιουργούν κάποιοι. Επιμένουμε και γι’ αυτό προσφύγαμε με μια νόμιμη διαδικασία και αν μη τι άλλο δεν μπορεί να θεωρείται έγκλημα από κάποιους η προσφυγή στη Δικαιοσύνη το 2014… Αλίμονο».