Έντονο είναι το παρασκήνιο της παρ’ ολίγον υπουργοποίησης του Ευάγγελου Αποστολάκη, ο οποίος αρχικά είχε δεχθεί τη θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας αλλά στη συνέχεια αρνήθηκε, προκαλώντας «πόλεμο» ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση.

«Δεν μπορώ να αποδεχθώ την πρόταση του κ. Μητσοτάκη υπό αυτές τις συνθήκες», δήλωσε ο κ. Αποστολάκης λίγες ώρες πριν την ορκωμοσία του, κάνοντας γνωστό ότι δεν αποδέχεται την υπουργοποίηση και προκαλώντας φαρμακερές βολές προς το πρόσωπό του από το Μαξίμου.

Είχαν προηγηθεί σχόλια από πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίες με αρκετά σκληρή γλώσσα για την υπουργοποίησή του, ανέφεραν ότι ο εν αποστρατεία Ναύαρχος προτίθετο να αρνηθεί την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Δύο είναι οι εκδοχές, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, για το τι συνέβη από τη στιγμή που προτάθηκε η θέση του υπουργού στον Ευάγγελο Αποστολάκη από τον πρωθυπουργό μέχρι την άρνηση του ίδιου να δεχθεί τη θέση λίγη ώρα πριν την ορκωμοσία.

Το παρασκήνιο με το θρίλερ Αποστολάκη: «Δεν έθεσε ως όρο τη διακομματική συναίνεση»

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός, κατά την πρώτη επικοινωνία του με τον κ. Αποστολάκη, του πρότεινε να αναλάβει αναπληρωτής υπουργός Πολιτικής Προστασίας, αλλά εκείνος ζήτησε να γίνει υπουργός, ένα αίτημα που έγινε δεκτό από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού διαψεύδουν ότι ο κ. Αποστολάκης έθεσε ως όρο για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση την ύπαρξη διακομματικής συναίνεσης, ενώ αναφέρουν ότι στη συνομιλία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη συζητήθηκαν λεπτομέρειες που αφορούν τη λειτουργία του υπουργείου. Μάλιστα μεταφέρουν μια χαρακτηριστική φράση του κ. Αποστολάκη, «θα τα δώσω όλα, σας ευχαριστώ για την τιμή».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Αποστολάκης μετά την ανακοίνωση της υπουργοποίησής του, δεχόταν συγχαρητήρια τηλεφωνήματα και ευχαριστούσε τους συνομιλητές του, ενώ είχε δώσει τα στοιχεία του καθώς και της συζύγου του στην Προεδρία της Δημοκρατίας για την ορκωμοσία στις 16.00.

Σήμερα το πρωί προκειμένου να μην αιφνιδιαστεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Γρηγόρης Δημητριάδης επικοινώνησε με τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του Αλέξη Τσίπρα, Μιχάλη Καλογήρου και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η επικοινωνία «ήταν καλή».

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά διότι όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στόχος της επιλογής Αποστολάκη ήταν η συναίνεση.

Στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, ανέφερε στον ΣΚΑΪ ότι το πραγματικό πολιτικό ερώτημα είναι γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ τορπίλισε τη συναίνεση, απαντώντας ο ίδιος «γιατί ήταν κάτι που θα τον ακύρωνε υπαρξιακά».

Διαφορετική εκδοχή παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Μια διαφορετική εκδοχή των γεγονότων παρουσιάζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του καναλιού, και σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, όταν την προηγούμενη Δευτέρα ο κ. Αποστολάκης ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση που δέχθηκε να υπουργοποιηθεί εισέπραξε ένα ηχηρό «όχι» και του μίλησε για αποστασία.

Φεύγοντας από το γραφείο του Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Αποστολάκης άφησε να εννοηθεί πως δεν θα δεχθεί την πρόταση του πρωθυπουργού σύμφωνα με τις πηγές του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι μετά την ανακοίνωση του ονόματός του, η Κουμουνδούρου άσκησε πολύ μεγάλη πίεση στον κ. Αποστολάκη.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τελικά γύρω στις 13.30 τηλεφώνησε στον κ. Τσίπρα και τον ενημέρωσε ότι δεν θα δεχθεί την πρόταση και ότι ο πρωθυπουργός προσπάθησε να τον παγιδεύσει λέγοντάς του ότι θα είναι υπουργός κοινής αποδοχής.

Όπως σημειώνει ο ΣΚΑΪ, η υπουργοποίηση Αποστολάκη, δεν ήταν κάτι απλό για τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς εκτός από υπουργός της κυβέρνησης μαζί με την στρατηγό Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, τον διπλωματικό σύμβουλο Βαγγέλη Καλπαδάκη και τον Γιώργο Κατρούγκαλο, συνέθεταν την «τετράδα» που συμβουλευόταν ο Αλέξης Τσίπρας για θέματα εξωτερικής πολιτικής.