Ραγδαίες είναι οι αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό μετά και την δεύτερη ψηφοφορία στην οποία η υποψηφιότητα του κ. Στ. Δήμα συγκέντρωσε 168 ψήφους με την κυβέρνηση να ελπίζει σε 180 που απαιτούνται στην Τρίτη ψηφοφορία και τις εκλογές να είναι πιο κοντά από ποτέ.

Οι διεργασίες σε ολόκληρο το πολιτικό σκηνικό είναι καταιγιστικές.

1)Διαλύεται η ΔΗΜΑΡ

Η διάλυση της ΔΗΜΑΡ και η προσχώρηση βουλευτών της είτε στο ΣΥΡΙΖΑ είτε στο Ποτάμι δημιουργούν νέα δεδομένα στο χώρο του κέντρου. Η ΔΗΜΑΡ μετά και την ανεξαρτητοποίηση της Νίκης Φούντα έχει 9 βουλευτές και ορισμένοι από αυτούς είναι έτοιμοι να δουν την εξώπορτα. Η κίνηση του Φώτη Κουβέλη να συμφωνήσει με το ΣΥΡΙΖΑ και ορισμένα στελέχη να μπουν στα ψηφοδέλτια έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις.

2)Παίρνει βουλευτές το Ποτάμι

Το κόμμα του Σ. Θεοδωράκη εμφανίζεται πλέον ως διεκδικητής του χώρου του κέντρου. Ο Σπύρος Λυκούδης θα ανακοινώσει σήμερα τη συνεργασία του με το Ποτάμι, ενώ 2-3 βουλευτές που είναι πλέον ανεξάρτητοι προερχόμενοι από τη ΔΗΜΑΡ και το ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζονται για ανάλογη κίνηση.

3)Διχασμός στο ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται έτοιμο για διάσπαση με τον Γιώργο Παπανδρέου να ανακοινώνει κόμμα στις 30 Δεκεμβρίου. Η συνάντηση Βενιζέλου Παπανδρέου σύμφωνα με πολλές της πληροφορίες ανακατεύει και πάλι τη τράπουλα στο πάλαι ποτέ ενιαίο ΠΑΣΟΚ με τον Β. Βενιζέλο να προτείνει “ενωτικό συνέδριο” και τον Γιώργο Παπανδρέου να επιμένει στη θέση του και σύμφωνα με τα όσα κυκλοφόρησαν να… τρολάρει τον νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ρωτώντας τον «εσύ τι λες να κάνω;»

Οι διεργασίες και οι ζυμώσεις τον τελευταίο καιρό έχουν πάρει φωτιά με φόντο το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών λόγω αδυναμίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αυτή τη στιγμή η ΝΔ αριθμεί 127 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ 71, έχοντας ωστόσο ανοιχτούς διαύλους με μερίδα των ανεξάρτητων βουλευτών που συμπαρατάσσονται ενάντια στην προεδρική εκλογή. Το ΠΑΣΟΚ έχει 28 βουλευτές, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 12, η Χρυσή Αυγή 16 βουλευτές, η ΔΗΜΑΡ μετά και την ανεξαρτητοποίηση της Νίκης Φούντα έχει 9 βουλευτές, το ΚΚΕ 12, οι Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές 17 και οι «άστεγοι» παραμένουν 7.