Χριστουγεννιάτικες διακοπές… last year για το Μέγαρο Μαξίμου με τα στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου να βρίσκονται σε συναγερμό μέχρι τη Δευτέρα και την τελική ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού αφήνουν χαραμάδα για την επίτευξη του στόχου των 180, σημειώνοντας ωστόσο ότι η εκλογή του Προέδρου πλέον, μετά και τους 168 βουλευτές που υπερψήφισαν την υποψηφιότητα Δήμα χθες, καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη. Συγκεκριμένα, τα δύσκολα ξεκινούν για το Μαξίμου στον αριθμό κλειδί 173, καθώς μέχρι εκεί εκτιμούν ότι μπορούν να φτάσουν σχετικά εύκολα, μετά το χθεσινό αποτέλεσμα.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, εξερχόμενος της Βουλής στις δηλώσεις του έριξε όλο το βάρος πλέον στους ίδιους τους βουλευτές, κραδαίνοντας το επιχείρημα της πολιτικής και οικονομικής αποσταθεροποίησης, ενώ παράλληλα επιχείρησε να καταστήσει σαφές ότι για τυχόν εκλογική περιπέτεια θα ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

«Παρά τις όποιες διαφορές μας και παρά την τρομοκρατία και τη λάσπη του δίδυμου Τσίπρα – Καμμένου κι άλλοι βουλευτές σήμερα ψήφισαν Σταύρο Δήμα», τόνισε ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης ψηφοφορίας για την προεδρική εκλογή.

«Ευελπιστώ στην τρίτη ψηφοφορία να αποφύγουμε τον εθνικό κίνδυνο, την εθνική περιπέτεια», συμπλήρωσε.

Σε μήνυμά του προς τους βουλευτές τόνισε: «Όμως η τρίτη ψηφοφορία δεν θα είναι με το παρών. Θα υπάρχει ονοματεπώνυμο και ο κάθε βουλευτής θα τεθεί ενώπιος ενωπίω με την αγωνία των Ελλήνων και το συμφέρον της πατρίδας. Εκεί ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες τους ως προς τις συνέπειες που θα έχει στην ομαλότητα και τη σταθερότητα της πατρίδας».

«Στην τρίτη ψηφοφορία παρών δεν θα υπάρχει», κατέληξε.

Παράλληλα, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν πάρει φωτιά τα τηλέφωνα με στελέχη από το κοντινό περιβάλλον του πρωθυπουργού να εξετάζουν ποιες κινήσεις μπορούν να γίνουν μέσα στο Σαββατοκύριακο ώστε να διεμβολιστούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες των ΑΝΕΛ αλλά και της ΔΗΜΑΡ που από χθες εμφανίζει εκ νέου φυγόκεντρες τάσεις.

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο μίας νέας παρέμβασης του Αντώνη Σαμαρά, ωστόσο το σενάριο δεν προκρίνεται ως το πλέον κατάλληλο, καθώς εκτιμάται ότι δεν θα αποφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα.

Πάντως, κύκλοι του Μαξίμου ακόμα και μετά την χθεσινή εκλογή με τους 168 βουλευτές δεν βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο αλλαγής του υποψηφίου.