Για την «αθλιότερη μεταπολιτευτική κυβέρνηση» που «ξεπέρασε ακόμα και τον εαυτό της στη θεσμοθέτηση αντιδασικών πελατειακών και φωτογραφικών διατάξεων» κάνει λόγο το τμήμα Οικολογίας-Περιβάλλοντος-Χωρικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενο στο νομοσχέδιο «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα – Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις», που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή.

Στη μακροσκελή, όσο και ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση, τονίζεται ότι μεταξύ πολλών άλλων άσχετων με το θέμα του ν/σ ρυθμίσεων, που κατεξοχήν όμως αφορούν σε εξυπηρετήσεις σε δόμηση και χρήσεις, οριζόντια ή κατά παρέκκλιση, η κυβέρνηση «νομιμοποιεί» κάθε είδους αυθαιρεσίες, προωθώντας τήν περαιτέρω αποδιάρθρωση του περιβαλλοντικού δικαίου. «Εφαρμόζει την τελευταία στιγμή μια πολιτική επέλασης απέναντι στην ελληνική φύση, το ελληνικό τοπίο και τις λαϊκές / κοινωνικές ανάγκες» σημειώνει.

Σε αυτό όμως το ν/σ, υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, κυβέρνηση και ΥΠΕΚΑ, έχουν κρύψει άλλο ένα δασικό νομοσχέδιο που εισάγει αποχαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων, άρσεις κήρυξης αναδασωτέων, ενώ προσθέτει πλήθος δραστηριοτήτων απόλυτα ασύμβατων με τα δασικά οικοσυστήματα.

Επί της ουσίας, επισημαίνει η αξιωματική αντιπολίτευση, το νομοσχέδιο, αποχαρακτηρίζει δασικές εκτάσεις και παράλληλα, προκαλεί νέο έμφραγμα στην εκπόνηση των δασικών χαρτών και απεμπολεί δικαιώματα, υπονομεύοντας ευθέως το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου. Και όλα αυτά -προσθέτει- υπέρ καταπατητών, οικοδομικών συνεταιρισμών, μεγαλοεργολάβων και άλλων «οικείων προσώπων» σε ένα νομοσχέδιο-τερατούργημα που δικαιώνει όσους με επιμονή και υπομονή έκαψαν, λεηλάτησαν και καταπάτησαν τα δάση και τη φύση στην Ελλάδα, ενθαρρύνοντας, αντικειμενικά, για νέα εγκλήματα.

Αυτή η δασοκτόνα και κοινωνικά άδικη πολιτική πρέπει να ανατραπεί άμεσα και θα ανατραπεί, υπογραμμίζει η ανακοίνωση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι ως κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ταχεία ανάπτυξη Εθνικού Δασικού Προγράμματος ενταγμένου στην οικολογική παραγωγική ανασυγκρότηση της υπαίθρου. «Ένα πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί από μια ενιαία και ενδυναμωμένη Δασική Υπηρεσία για την προστασία των δασών και όλων των εκτάσεων με φυσική βλάστηση. Που θα αποκαθιστά όσα υποβαθμίστηκαν, επενδύοντας στην πληθώρα των περιβαλλοντικών υπηρεσιών που εξασφαλίζονται για τους πολλούς, μέσα από την διασφάλιση των δημοσίων δασών και δασικών εκτάσεων» αναφέρεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το πρώτο άμεσο βήμα σε αυτή την πορεία θα είναι η άμεση κατάργηση των αντιδασικών και αντιπεριβαλλοντικών νόμων και διατάξεων εξυπηρέτησης των ποικίλων μικρών και μεγάλων συμφερόντων και η παράλληλη διάλυση των «παραμάγαζων» που οργανώνουν το ξεπούλημα των δασών και των δασικών εκτάσεων, υποθηκεύοντας όχι μόνο την ανασυγκρότηση της υπαίθρου αλλά και την υγεία και την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών.