«Το κριτήριο που καθορίζει τις εξελίξεις είναι το κέρδος του μεγάλου κεφαλαίου, το μεγάλο εμπόδιο της λαϊκής ευημερίας είναι η άναρχη καπιταλιστική ανάπτυξη, ο αδυσώπητος ανταγωνισμός μεταξύ των μονοπωλιακών ομίλων» τόνισε ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στην αποψινή του ομιλία, στο Περιστέρι, σε εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ για τις πρόσφατες πλημμύρες.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει όποιος επιχειρήσει να διερευνήσει διάφορες πλευρές ενός μεγάλου προβλήματος της Δυτικής Αττικής, που δεν αντιμετωπίζεται επί δεκαετίες και για το οποίο δεν ευθύνονται μόνο -ή κυρίως- η αδιαφορία, η αναβλητικότητα των εκάστοτε κυβερνητικών παραγόντων, η τρόικα και το μνημόνιο, η κακοδιαχείριση της τοπικής διοίκησης, ή η ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Στο ερώτημα για τη διαφορετική κατάσταση μεταξύ δυτικοευρωπαϊκών πρωτευουσών και της Αθήνας, ή ακόμα και γιατί δεν υπάρχουν τα ίδια οξυμμένα προβλήματα της Δ. Αττικής σε όλες τις περιοχές της Αττικής, είπε ότι «αυτή η υπαρκτή διαφορά αντανακλά ένα ακόμα βασικό χαρακτηριστικό της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που είναι η ανισόμετρη ανάπτυξη και διαφορετικές δυνατότητες μεταξύ καπιταλιστικών κρατών, ανισόμετρη ανάπτυξη και σε χωρικές ενότητες εντός της Περιφέρειας Αττικής».

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ επιμένει να καταγγέλλει τις πολιτικές ευθύνες των αστικών κυβερνήσεων και κομμάτων, γιατί «το αστικό πολιτικό σύστημα θυσίασε και συνεχίζει να θυσιάζει τις κοινωνικές ανάγκες στο βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας και γιατί, ενώ γνωρίζουν τόσα χρόνια πολύ καλά την κατάσταση, δεν παίρνουν ούτε τα στοιχειώδη μέτρα που προτείνουν διάφορες αρμόδιες υπηρεσίες και επιστημονικοί φορείς».

Σύμφωνα με τον γγ του ΚΚΕ, μια επιπλέον βασική συνέπεια της υποβάθμισης και της απουσίας στοιχειωδών υποδομών σε περιοχές όπως η Δ. Αττική είναι η διαμόρφωση όρων για σχετικά φθηνή αγορά γης που αφορούν μελλοντικά σχέδια ομίλων, καθώς και συνολικά το σχεδιασμό της άρχουσας τάξης για τη χρήση γης σε κάθε Περιφέρεια.

Ανέφερε, ακόμη, ότι κινδύνους εμπρησμού και καταστροφής της δασικής βλάστησης προκαλεί επίσης η πολιτική εμπορευματοποίησης της γης, ενώ επιπτώσεις έχει και η πολιτική εμπορευματοποίησης του νερού, με βάση το πλαίσιο της ΕΕ και την ενεργοποίηση του «Καλλικράτη».

Σχετικά με την επικέντρωση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και μέρους αιρετών της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης στην πολιτική της τρόικας και του μνημονίου ως υπαίτιων των ελλείψεων αναγκαίου προσωπικού και πόρων για την υλοποίηση αντιπλημμυρικών υποδομών και δράσεων, είπε ότι παρά τις πράγματι μεγάλες ελλείψεις, «το πρόβλημα δεν μπορεί να περιορίζεται στην τρόικα και στο συγκεκριμένο μνημόνιο», καθώς «οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, η πολιτική της ανταποδοτικότητας και της αυτοτέλειας της τοπικής διοίκησης, οι ιδιωτικοποιήσεις εφαρμόζονται σ’ όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με τις στρατηγικές κατευθύνσεις της για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων».

«Εξάλλου το πρόβλημα των πλημμύρων δεν εμφανίστηκε την περίοδο της πρόσφατης κρίσης ή του μνημονίου, έχει ιστορική διαδρομή δεκαετιών» επισήμανε.

Ο γγ του ΚΚΕ είπε ότι όποια πολιτική δύναμη και να βρίσκεται στην αστική κυβέρνηση, επειδή υπηρετεί την άρχουσα τάξη και την ΕΕ, δεν μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα σε όφελος του λαού και προσέθεσε ότι «η ουσιαστική αντιμετώπιση των κινδύνων για το λαό απαιτεί ένα χωροταξικό σχεδιασμό, με βάση το κριτήριο της αποφυγής των κινδύνων, το κριτήριο της ασφάλειας και γενικότερα με γνώμονα το σύνολο των κοινωνικών αναγκών».

«Ιδιαίτερα η αντιπλημμυρική προστασία χρειάζεται άμεσα τη δημιουργία αρμόδιου ενιαίου φορέα, επικαιροποίηση των απαραίτητων στοιχείων και των μελετών, ολοκλήρωση των αστικών δικτύων όμβριων υδάτων, διάνοιξη και διευθέτηση ρεμάτων, ριζική αναβάθμιση και επαρκή συντήρηση των αντιπλημμυρικών υποδομών» προσέθεσε και ανέφερε ότι το ΚΚΕ στηρίζοντας τις Λαϊκές Επιτροπές στις γειτονιές, στα συνδικάτα και τους άλλους μαζικούς φορείς που παλεύουν για μέτρα ανακούφισης των πληγέντων διεκδικεί:

  • Έκτακτη ενίσχυση για τις άμεσες ανάγκες των πληγέντων.
  • Καταγραφή, άμεση αποζημίωση για την αποκατάσταση των ζημιών.
  • Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες.
  • Απαλλαγή απ’ τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες.
  • Κατάργηση του απαράδεκτου ΕΝΦΙΑ.
  • Να προχωρήσουν άμεσα οι καθαρισμοί δικτύων και υποδομών, πολύ περισσότερο που οι μετεωρολόγοι δεν αποκλείουν νέες βροχοπτώσεις το επόμενο διάστημα.
  • Να προχωρήσει η οργανωτική ετοιμότητα σε υποδομές, μέσα, προσωπικό και σχέδια για την αντιμετώπιση των πλημμύρων με προτεραιότητα την εκπαίδευση του πληθυσμού.

«Ο αγώνας αυτός για να έχει ελπιδοφόρα προοπτική θα πρέπει να δένεται με την πάλη για έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, να φωτίζει τον δρόμο του κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού της οικονομίας με κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και εργατικό έλεγχο», υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας.

Ανέφερε, επίσης, ότι όποιο λαϊκό πρόβλημα κι αν εξετάσουμε «θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τον πραγματικό αντίπαλο, τα μονοπώλια που κρατούν στα χέρια τους τα κλειδιά της οικονομίας και καθορίζουν τις εξελίξεις, όποιος πολιτικός εκπρόσωπός τους κι αν βρίσκεται στην αστική κυβέρνηση» και κάλεσε τους εργαζόμενους να απεγκλωβιστούν από την ανώδυνη για το σύστημα αντιπαράθεση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

Επισήμανε δε ότι η αντιπαράθεση «ανάμεσα στη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ θα μεγαλώνει όσο μεγαλώνει η σύγκλιση τους με τη στρατηγική της ΕΕ, τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης», που είναι αυτό που τους ενώνει, και επιθυμώντας να το κρύψουν «μαλώνουν για ότι δευτερεύον τους χωρίζει».

Είπε, ακόμη, ότι ο πρωθυπουργός επιδιώκει υποταγή του λαού για τα κέρδη των καπιταλιστών, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εμφανιζόμενος ως «εγγυητής της ομαλότητας» και υποστηρίζοντας ότι η δική του κυβέρνηση θα έχει ισχυρή κοινωνική στήριξη εννοεί πως δίνει εγγυήσεις ότι «δεν θα “κουνηθεί φύλλο”, που θα μπορούσε να ταράξει τα νερά του αστικού πολιτικού συστήματος, να βάλει εμπόδια στα σχέδια τους για συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής εντός των τειχών της ΕΕ, των μονοπωλίων».

«Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο, και δεν το κάνουν και καλά. Απόδειξη η μεγάλη επιτυχία του πανελλαδικού συλλαλητηρίου της 1ης Νοέμβρη, όπου χιλιάδες λαού βούλιαξαν το κέντρο της Αθήνας, με τη συμμετοχή πάνω από 1.000 εργατικών σωματείων και άλλων φορέων, που στήριξαν την πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ και βροντοφώναξαν για να ακουστεί η δική τους φωνή», τόνισε ο κ. Κουτσούμπας επικρίνοντας τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι επιχείρησαν να εμποδίσουν εργατικά σωματεία και συνελεύσεις εργαζομένων να πάρουν απόφαση συμμετοχής, αλλά και τα περισσότερα ΜΜΕ που «εξαφάνισαν το συλλαλητήριο».

Σημείωσε, επίσης, ότι παρά τα λεγόμενα περί «τέλους των μνημονίων» από την κυβέρνηση και περί «τερματισμού των μνημονίων» με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κανείς εκ των δύο δεν δεσμεύεται για τερματισμό των βάρβαρων μέτρων και αναπλήρωση των απολεσθέντων από τον λαό, ενώ αντίθετα «η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ότι θα υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στην ΕΕ, δηλαδή τα μνημόνια διαρκείας, που η ίδια η ΕΕ έχει αποφασίσει με τους μηχανισμούς εποπτείας για όλες τις χώρες, τη δημοσιονομική πειθαρχία, τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, τη διαρκή επιτήρηση».

Επικαλούμενος δε όσα είπε ο κ. Χαρδούβελης για νέα σχέση (με τους δανειστές) επί πολλά χρόνια, είπε ότι όπως κι αν ονομαστεί αυτή η σχέση «οι όροι της θα είναι μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα για τον λαό και προνόμια μόνο για το κεφάλαιο».

«Τα μνημόνια μπορεί να τα τελειώσει μόνο ο λαός που θα οργανώσει την πάλη του και θα επιβάλλει το δίκιο του, με τον ίδιο στην εξουσία, με αποδέσμευση από τις αλυσίδες της ΕΕ, με μονομερή διαγραφή του χρέους, με το να γίνει ο ίδιος ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει» υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας, ενώ απευθυνόμενος στους «δεξιούς» και τους «αριστερούς» τόνισε ότι το ΚΚΕ δεν θα γίνει συνένοχος στην αδιέξοδη πολιτική τους για τον λαό.

Αναφέροντας πως το ΚΚΕ θα συνεχίσει στον δρόμο ανάπτυξης της ταξικής πάλης, οικοδόμησης της Λαϊκής Συμμαχίας και ισχυροποίησής του, προσέθεσε ότι «τα αιτήματα των πλημμυροπαθών της περιοχής θα είναι γραμμένα στις σημαίες της πάλης, στα πανό του μεγάλου πανελλαδικού απεργιακού αγώνα της 27ης του Νοέμβρη, μέχρι την οριστική δικαίωση και την αποκατάσταση των μεγάλων καταστροφών».

«Δεν θα τους αφήσουμε σε ησυχία, για το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η λαϊκή οικογένεια, και για τα οποία ουσιαστικά ουδεμία ευθύνη έχει… Της τα έχουν φορτώσει οι παλιοί γνωστοί κυβερνώντες εδώ και 40 χρόνια, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, και ετοιμάζονται τώρα να συνεχίσουν με άλλο μείγμα οι νεοφώτιστοι “σωτήρες” του ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας, καλώντας τον λαό να γυρίσει την πλάτη και στους δύο και «να ενισχύσει αποφασιστικά μόνο το ΚΚΕ, για να αναδειχτεί η εργατική τάξη, το εργατικό λαϊκό κίνημα και η συμμαχία τους “αξιωματική αντιπολίτευση” σήμερα», γιατί «αυτοί να πάρουν πρέπει την εξουσία».