Απαντητική επιστολή στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, έστειλε ο ομόλογός του των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Σε αυτήν στέκεται σε μια σειρά από θέματα που αφορούν τη Μεγαλόνησο, ενώ παράλληλα στέλνει ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία, ώστε να αποκλιμακώσει τις προκλητικές της ενέργειες.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ συνεχίζουν να θεωρούν την Κυπριακή Δημοκρατία ως σημαντικό εταίρο για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και εξέφρασε τη δέσμευσή του ότι θα εργαστεί για την περαιτέρω εμβάθυνση των ισχυρών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ακόμη ότι αδημονεί να εργαστεί μαζί με τον ομόλογό του της Κύπρου για την αντιμετώπιση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος στην περιοχή, ενώ του μετέφερε την ξεκάθαρη θέση για επανένωση της Μεγαλονήσου στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Παράλληλα, στάθηκε στις προσπάθειες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για εξεύρεση κοινού εδάφους για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Σημαντική είναι η αναφορά που έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο θέμα της Αμμοχώστου, αναφέροντας την αμερικανική ανησυχία για τη μονομερή απόφαση των Τουρκοκυπρίων, με τη στήριξη της Τουρκίας, για άνοιγμα μέρους των Βαρωσίων τον Οκτώβριο του 2020.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν σημείωσε πως οι ΗΠΑ κάλεσαν και θα συνεχίσουν να καλούν για να αναστραφεί αυτή η απόφαση της τουρκικής πλευράς και θα αποθαρρύνουν περαιτέρω προκλητικές ενέργειες.

Ακόμη, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο, Κυριάκο Κούσιο, ο Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε τον Νίκο Αναστασιάδη ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να ενθαρρύνει για εποικοδομητική τουρκική εμπλοκή στον επόμενο γύρο συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και του εξέφρασε την επιθυμία του σύντομα να συνεχιστούν οι μεταξύ τους συζητήσεις για τα πολλά θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Υπενθυμίζεται ότι, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε αποστείλει σχετική επιστολή στον Αμερικανό ομόλογό του στις 14 Μαΐου.