«Κόλαφο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τον υπουργό Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα» χαρακτηρίζει ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, «το ομόφωνο ψήφισμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών που καλεί την ελληνική κυβέρνηση να διασφαλίσει την αποτελεσματική, άμεση και χωρίς εξαιρέσεις συμμετοχή των δικαστικών ενώσεων στην εκκρεμή νομοπαρασκευαστική διαδικασία σύνταξης των νέων δικαστικών κωδίκων, από την οποία τις έχει αποκλείσει».

Όπως σημειώνει σε δήλωσή του, «η Ένωση υπογραμμίζει ότι νομοθετικές μεταβολές που αφορούν την προαγωγή, την αξιολόγηση και ιδίως τον πειθαρχικό έλεγχο των δικαστικών λειτουργών δύνανται να αποτελέσουν απειλή για την δικαστική ανεξαρτησία και σημειώνει ότι “η μη συμμόρφωση ενός κράτους μέλους με αυτές τις βασικές αρχές είναι δυνατό να θεωρηθεί ως παραβίαση της αρχής του Κράτους Δικαίου”».

«Το ψήφισμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών αφήνει εκτεθειμένο προσωπικά τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για το θέμα αυτό, είχε υπεραμυνθεί των ενεργειών του, υποστηρίζοντας ότι οι δικαστικές ενώσεις θα ερωτηθούν, εκ των υστέρων, για τις αλλαγές που θα φέρει η κυβέρνηση στους υπό επεξεργασία δικαστικούς κώδικες», τονίζει ο Θ. Ξανθόπουλος και καταλήγει:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ με την στάση της, εκθέτει διεθνώς τη χώρα και θέτει σε κίνδυνο το κράτος δικαίου και την δικαστική ανεξαρτησία. Οφείλει αμέσως να αποκαταστήσει την θεσμική τάξη και να συμπεριλάβει τις δικαστικές ενώσεις στην νομοπαρασκευαστική διαδικασία όλων των νομοθετημάτων που αφορούν το δικαστικό σώμα και ειδικά την επαγγελματική κατάσταση των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών».