Για στήσιμο «του γνωστού από τα παλιά σκηνικού πόλωσης στη νέα του εκδοχή» έκανε λόγο ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε τοποθέτηση του στην εκπομπή «Πρωινό ΑΝΤ1» σχετικά με την αντιπαράθεση κυβέρνησης- ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε, παράλληλα, ότι αυτό το σκηνικό στήνεται στη βάση και κοινών στρατηγικών επιλογών που συμπυκνώνονται στο «εγγυημένο μοίρασμα της φτώχειας».

Πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις νόμου στη Βουλή που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, επίδομα ανεργίας για όλο το διάστημα αυτής και επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης «που κόπηκε και που «ξεχάστηκε» να συμπεριληφθεί στην πρόταση νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ».

Αναφορικά με τις καταγγελίες περί χρηματισμού βουλευτών, ο κ. Σοφιανός είπε ότι ανοιχτές σχέσεις με επιχειρηματικούς κύκλους έχει και η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση, προσθέτοντας πως «η συζήτηση ότι γίνεται και εξαγορά για να εκφραστούν προφανώς συμφέροντα τα οποία είτε θέλουν εκλογές είτε δε θέλουν έχει να κάνει, κατά τη γνώμη μας, με το να καλύψει ότι αυτή η πολιτική που υλοποιείται σήμερα κάποιους συμφέρει».

«Όταν λένε συναίνεση και να μη γίνουν εκλογές, όπως λέει η κυβέρνηση, η συναίνεση θα υπάρχει όταν έχουμε φρέσκια λαϊκή εντολή για να διαπραγματευτούμε, λέει η αξιωματική αντιπολίτευση, στο έδαφος να δώσουμε ένα εγγυημένο μοιρασμένο εισόδημα σ’ αυτούς που πεινάνε και να κόβουμε και κάποιους και αυτό θα το πληρώσουν όλοι οι υπόλοιποι αυτοί που ζουν στην ανέχεια, στην πίεση» είπε ο κ. Σοφιανός. Πρόσθεσε δε, ότι υπάρχει ένας μηχανισμός που θέλει να μάθουμε να ζούμε με τα λίγα, να μάθουμε να μοιράζουμε τη φτώχεια και εν πάση περιπτώσει, «το χρέος πρέπει να πληρωθεί και να διαπραγματευτούμε, η ΕΕ είναι μονόδρομος και δε γίνεται να βγούμε και αυτή είναι η κατάσταση και δεν αλλάζει».

«Εμείς, σ’ αυτό το πνεύμα, σ’ αυτό το κλίμα θέλουμε να πάμε κόντρα, θέλουμε να πείσουμε τον λαό μας ότι μπορεί να ζήσει καλύτερες μέρες, αλλάζοντας δρόμο σ’ αυτή την πορεία που ακολουθούμε» είπε το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αναφορικά με τη συζήτηση για το χρέος, ο κ. Σοφιανός είπε: «Όταν θεωρείς εφικτό ότι πρέπει να πληρώνεις δισεκατομμύρια κάθε χρόνο για το χρέος και το αναγνωρίζεις και το θεωρείς νόμιμο, τότε θα λες “ζήσε με 400 ευρώ” στην τετραμελή οικογένεια».

«Επειδή συζητάμε για το να βρει δουλειά ο κόσμος, μη ξεχνάτε ότι ένας στους τρεις εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα ζει με 300 ευρώ. Άρα λοιπόν, αυτή η κατάσταση εκεί οδηγεί και τα μεγάλα λόγια είναι ωραία, αλλά όταν πας στη Βουλή και δεν καταργείς και δεν σκίζεις τους μνημονιακούς νόμους -που στα λόγια τους σκίζεις- και δεν επαναφέρεις την 13η και 14η σύνταξη, νομιμοποιείς τα χαράτσια και λες 70 δόσεις και όχι 100 ή 30 ή 50, τότε πραγματικά βρίσκεσαι σε μια λογική “θα το διαχειριστούμε και δεν θα αλλάξει τίποτα”. Αυτά κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ» κατέληξε ο κ. Σοφιανός.