Στη μάχη για τον μαγικό αριθμό 180 που θα εξασφαλίσει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και θα αποτρέψει μια εκλογική αναμέτρηση, μπήκε σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες και ο Κώστας Καραμανλής.

Κυβερνητικοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι αυτή τη στιγμή ο κυβερνητικός συνασπισμός προσεγγίζει ήδη τους 171. Στην ερώτηση γιατί αυτό δεν φάνηκε στην ψήφο εμπιστοσύνης απαντούν πως είναι θέμα τακτικής καθώς «ένας μεγάλος αριθμός βουλευτών δεν επιθυμεί να εκτεθεί», όμως σε μια κρίσιμη ψηφοφορία «θα μπει μπροστά». Με δεδομένο ότι αυτές οι διαρροές δεν περιλαμβάνουν ονόματα παραμένει ακόμα ασαφές αν πρόκειται για διαρροή διαμόρφωσης κλίματος ή πράγματι έχουν γίνει ήδη ουσιαστικές βολιδοσκοπήσεις. Οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν πως σ’ αυτές τις βολιδοσκοπήσεις και ζυμώσεις ενεργό ρόλο έχει ο Κώστας Καραμανλής προσθέτοντας ότι κατά την διάρκεια της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης από το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού δεν πέρασαν μόνο βουλευτές της ΝΔ «αλλά και του ευρύτερου κεντροδεξιού χώρου».

Γεγονός είναι πάντως ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός θα εξαντλήσει το οπλοστάσιο του προκειμένου να αποφύγει μια εκλογική αναμέτρηση τον Μάρτιο καθώς δεν φαίνεται μέχρι τον Φεβρουάριο να έχει εξασφαλίσει κάποια θεαματική υποχώρηση-παροχή από τους δανειστές. Το ερώτημα βέβαια είναι πως θα πείσει ή έστω πως θα δώσει άλλοθι σε 25 βουλευτές της μείζονος αντιπολίτευσης να συνταχθούν υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας αν οι υποσχέσεις παραμένουν υποσχέσεις χωρίς τίποτα οριστικό.