Για πρόκληση κατά του κυπριακού λαού κάνει λόγο σε σημερινή του ανακοίνωση το ΚΚΕ σχετικά με την παρουσία της Τουρκίας στην περιοχή της γεώτρησης του κοιτάσματος Ονασαγόρα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το κόμμα τονίζει ότι ΗΠΑ και Ε.Ε. δεν είναι εγγυητές των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και καλεί τους εργαζόμενους να καταδικάσουν την τουρκική προκλητικότητα.

«Οι κλιμακούμενες επιθετικές ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης απέναντι στην Κύπρο και ιδιαίτερα η έναρξη σεισμικών ερευνών για γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και η έκδοση οδηγίας προς ναυτιλομένους ότι η Τουρκία “δεσμεύει” σχετικές περιοχές μέχρι τα τέλη Δεκέμβρη, αποτελούν πρόκληση κατά του κυπριακού λαού, κινούνται στη λογική της διαιώνισης των αποτελεσμάτων της τουρκικής εισβολής και κατοχής σε μεγάλο μέρος του νησιού.

Η θέση που αντιμετωπίζει τις ΗΠΑ και την Ε.Ε ως εγγυητές για τα «κυριαρχικά δικαιώματα» της Κύπρου και την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, δεν έχει υπόσταση και διαψεύδεται συνεχώς στην πράξη.

Το κυπριακό πρόβλημα είναι διεθνές πρόβλημα, εισβολής και κατοχής. Έχει τη σφραγίδα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και των γενικότερων ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να καταδικάσουν την τουρκική προκλητικότητα, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον κυπριακό λαό, να απαιτήσουν λύση για μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, με μια και μοναδική κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες» αναφέρει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του.

Η τουρκική κορβέτα Μπάφρα βρίσκεται τις τελευταίες ώρες στην περιοχή της γεώτρησης του κοιτάσματος Ονασαγόρα στην κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σκάφος βρίσκεται σε απόσταση πέντε ναυτικών μιλίων από το σημείο της γεώτρησης. Στην περιοχή παρατηρείται συνεχής παρουσία τουρκικών σκαφών, τα οποία εναλλάσσονται κατά διαστήματα. Πάντως, οι εργασίες της κοινοπραξίας ΕΝΙ – KOGAS και η γεώτρηση στο κοίτασμα συνεχίζονται κανονικά.

ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης,ενημέρωσε με επιστολή του τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν ότι δεν θα παραστεί στην αυριανή συνάντηση με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.