Στην Αθήνα θα βρίσκεται μεσούσης της εβδομάδας η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδια για θέματα Ανταγωνισμού κ. Μάργκαρετ Βεστάγκερ, η οποία θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, όπου θα τεθούν σύμφωνα με πληροφορίες επί τάπητος έξι ζητήματα του ενεργειακού τομέα για τα οποία η κυβέρνηση επιδιώκει τη θετική αντιμετώπιση της Κομισιόν, ώστε να προχωρήσει στον σχεδιασμό της ενεργειακής πολιτικής.

Η Δανή πολιτικός θα βρίσκεται στη χώρα μας την ερχόμενη Πέμπτη 13 του μηνός και το μέλος της ελληνικής κυβέρνησης θα επιχειρήσει να την πείσει για την αναγκαιότητα της καθιέρωσης μηχανισμών ενίσχυσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στην εγχώρια αγορά ενέργειας. Παράλληλα θα συζητηθεί ο τρόπος λειτουργίας του μηχανισμού στρατηγικής εφεδρείας που θα αφορά την αποζημίωση των λιγνιτικών μονάδων που θα μείνουν σε καθεστώς εφεδρείας, το θέμα της αποζημίωσης για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων (πρόκειται για τη διεκδίκηση από το Δημόσιο μιας μορφής αποζημίωσης έκτακτων εξόδων, ως αποτέλεσμα του εσπευσμένου κλεισίματος μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και ορυχείων της ΔΕΗ), καθώς επίσης και η ενίσχυση των «πράσινων» διμερών συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs).

Ο κ. Σκρέκας επιδιώκει, στο πλαίσιο των αντίστοιχων ευρωπαϊκών πρακτικών, την επιδότηση των ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, για τη σύναψη διμερών συμβάσεων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας απευθείας σε ενεργοβόρες βιομηχανίες ή σε προμηθευτές που πωλούν ρεύμα σε μεγάλους καταναλωτές.