Εκρηκτική είναι πλέον η κόντρα της περιφερειάρχη Ρένας Δούρου με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη με φόντο την αξιολόγηση στο Δημόσιο. Κατά τη διάρκεια του χθεσινού περιφερειακού συμβουλίου και μετά τις απειλές Μητσοτάκη για εφαρμογή της αξιολόγησης ακόμα και με τη συνδρομή εισαγγελέα, η Ρένα Δούρου τάχθηκε υπέρ του ελέγχου για πλαστά πτυχία, αλλά κατά της αξιολόγησης και του επανελέγχου των συμβάσεων βάσει ποσοστώσεων, όπως προωθεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία την εισήγηση της Ρένας Δούρου να μην εφαρμοσθεί στην Περιφέρεια Αττικής η αξιολόγηση και ο νόμος 4250/2014, αλλά και το άρθρο 42 του νόμου που αφορά στον επαναπροσδιορισμό κριτηρίων για τις συμβάσεις του Προεδρικού Διατάγματος Παυλόπουλου.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε η Ρένα Δούρου «είμαστε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς ψεύδους και παραπληροφόρησης από την κυβέρνηση ότι στηρίζουμε φαύλους και αυτούς που έχουν πλαστά πτυχία. Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση της μαζικής ανεργίας και των μαζικών λουκέτων επιδιώκει μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Και να αποσπάσει μικροκομματικά οφέλη και να απαξιώσει το Δημόσιο Τομέα. Ας μου φέρουν ένα παράδειγμα που να έχω δηλώσει ότι είμαι υπέρ των πλαστών πτυχίων. Μηδενική ανοχή για τους κατόχους των πλαστών πτυχίων. Η Περιφέρεια είναι εγγυητής της τήρησης της νομιμότητας».

Αναφερόμενη τόσο στη σημερινή κυβέρνηση, όσο και στις προηγούμενες, πρόσθεσε: «Για πλαστά πτυχία απευθυνθείτε αλλού. Σε αυτούς που επί 40 χρόνια ξεχαρβάλωσαν το Δημόσιο κάνοντας τα στραβά μάτια. Αυτοί που έστησαν μηχανισμό πελατειακών σχέσεων, προχωρούν τώρα σε μηχανισμό απολύσεων. Εγώ μακριά από κάμερες και τα φώτα της δημοσιότητας παρέπεμψα περιπτώσεις που αφορούσαν πλαστά πτυχία».

«Η δήθεν αξιολόγηση στην ουσία είναι άρνηση αξιολόγησης» σημείωσε η κ. Δούρου αναφερόμενη στην αξιολόγηση και χαρακτήρισε αυθαίρετη την ποσόστωση του 15%, προσθέτοντας ότι ακόμη και παγκόσμιας εμβέλειας ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν εγκαταλείψει το συγκεκριμένο μοντέλο αξιολόγησης. Όπως είπε, το συγκεκριμένο νομοθέτημα στην ουσία στρέφεται κατά ηρωικών εργαζομένων, όπως οι καθαρίστριες και σχολίασε: «Αποτελεί πρόκληση τέτοιες προτάσεις να γίνονται από νεκροθάφτες του ιδιωτικού τομέα και της επιχειρηματικότητας».

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και πρώην Περιφερειάρχης Γ. Σγουρός επανέλαβε την αντίθεσή του στην αξιολόγηση και υπενθύμισε την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου επί θητείας του ως Περιφερειάρχης, σύμφωνα με την οποία υπάρχει αντικειμενική αδυναμία εφαρμογής της αξιολόγησης μέχρι την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα του νόμου. Όπως σημείωσε, ο νόμος Μητσοτάκη για την αξιολόγηση έχει σοβαρά νομικά κενά και ζητήματα συνταγματικότητας και επισήμανε ότι «η αξιολόγηση σήμερα χρησιμοποιείται ως φόβητρο και ως ενδεχόμενη δεξαμενή απολύσεων».

Ο κ. Σγουρός συντάχθηκε με την κ. Δούρου στο θέμα του ελέγχου των πιστοποιητικών για ενδεχόμενη πλαστότητα και διευκρίνισε ότι σε κάθε περίπτωση ο ίδιος και η παράταξή του στηρίζουν «κάθε προσπάθεια για διαφάνεια που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση». Την κατηγόρησε, όμως, για λαϊκισμό. Από την πλευρά του, πρότεινε την πρόσληψη των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών στην Περιφέρεια με κοινωνικά κριτήρια.

Για μεταφορά της πολιτικής ατζέντας του κομματικού της χώρου στην Περιφέρεια κατηγόρησε την κ. Δούρου, ο επικεφαλής της παράταξης που πρόσκειται στη Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος που ξεκαθάρισε ότι εάν υπάρξει πρόθεση ψηφοφορίας για μη εφαρμογή του νόμου η παράταξή του θα αποχωρήσει. «Εδώ δεν είμαστε συνέλευση, ούτε συνδικαλιστικό όργανο, ούτε μη κυβερνητική οργάνωση. Είμαστε αιρετή Περιφέρεια που οφείλει να εφαρμόζει τους νόμους του κράτους. Είναι ευκαιρία με την αξιολόγηση να ξεχωρίσει την ήρα των λαμογιών από το στάρι των αποδοτικών δημοσίων υπαλλήλων» είπε ο κ. Κουμουτσάκος.

«Τι ζητάτε; Κατ’ επιλογή εφαρμογή του νόμου; Τι είναι η Περιφέρεια; Μέρος της Πολιτείας ή αυτονομημένη διοίκηση; Θέλετε το σεβασμό του Κράτους Δικαίου ή αμφισβητείτε το Κράτος Δικαίου και θέλετε την κατάλυσή του;» συμπλήρωσε ο κ. Κουμουτσάκος απευθυνόμενος στην κ. Δούρου. Αναφερόμενος στη συστράτευσή της με τους 19 δημάρχους της χώρας που τίθενται κατά της αξιολόγησης και του επανελέγχου των συμβάσεων ανέφερε: «Ηγείστε της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας ή είστε αρχηγός ατάκτων;»

Η φράση του κ. Κουμουτσάκου «Τι προσπαθείτε να κάνετε εδώ; Να βάλετε πολιτική πλάτη και να στηρίξετε τα λαμόγια;», προκάλεσε την έντονη αντίδραση των εργαζομένων που παρακολουθούν το σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο. Ο κ.Κουμουτσάκος όμως συνέχισε: «Έχετε αντίρρηση; Δεν ήρθε η ώρα να αποκαλυφθούν οι απατεώνες, οι πλαστογράφοι και οι απατεωνίσκοι; Ποιούς καλύπτετε; Βάζετε πλάτη σε λαμόγια. Καλύπτετε τα λαμόγια».