Ανέβηκαν οι τόνοι το πρωί στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια των διεργασιών για την εκλογή του νέου προεδρείου, με αφορμή την παρουσία των εκπροσώπων της Χρυσής Αυγής στον χώρο.

Ο επικεφαλής της παράταξης που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, στην τοποθέτησή του επανέλαβε τα περί εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης για τη Χρυσή Αυγή. «Θέλουμε ένα αναλογικό προεδρείο που να σέβεται το εκλογικό αποτέλεσμα. Σε αυτή την αντίληψη δεν περιλαμβάνεται η Χρυσή Αυγή», είπε.

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Γιάννη Δελή, που ζήτησε την πολιτική απομόνωση της Χρυσής Αυγής, ενώ υπέρ της θέσης του κ. Μηταφίδη τάχθηκε και η επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία – Αλληλεγγύη», Ελεάνα Ιωανίδου, σημειώνοντας: «Θα λειτουργήσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο υπερασπίζοντας τη Δημοκρατία».

Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής και δημοτικός σύμβουλος, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, στην τοποθέτησή του απάντησε στους κυρίους Μηταφίδη και Δελή: «Δεν είναι εισαγγελείς για να βγάλουν πόρισμα τι είναι η Χρυσή Αυγή, που έχει εκλεγεί από εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες. Συγκεκριμένα, για τον δήμο Θεσσαλονίκης ως παράταξη με την Ελληνική Αυγή έχουμε αποσπάσει το 8%».

Επιπλέον, τους κάλεσε «να παραθέσουν τα πολιτικά τους επιχειρήματα» και να έρθουν σε αντιπαράθεση για να φανεί «ποιος είναι ο δημοκράτης και ποιος ο φασίστας στη νοοτροπία». «Εμείς ασφαλώς επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμο δικαίωμα, δεν πρόκειται να στηρίξουμε κανέναν υποψήφιο για οποιονδήποτε θεσμικό ρόλο, διότι όλοι οι άνθρωποι που διατείνονται ότι είναι δημοκράτες βλέπετε με ποιες συμπεριφορές αντιμετωπίζουν εκλεγμένους αιρετούς συμβούλους», είπε.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, αφού ζήτησε από τον κ. Ματθαιόπουλο «να μην τσουβαλιάζει» τα θέματα, διεμήνυσε πως «η Δημοκρατία θα ισχύσει στο ακέραιο».

Σε αυτό το σημείο ο κ. Ματθαιόπουλος διερωτήθηκε: «Γιατί κοιτάτε εμένα; Εγώ είμαι το πρόβλημα;». «Για μένα, δεν είστε πρόβλημα» του απάντησε ο πρόεδρος.

Ακολούθησε ψηφοφορία για την εκλογή του προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου πρόεδρος επανεξελέγη ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος. Αντιπρόεδρος θα είναι ο Δημήτρης Κούβελας από την παράταξη «Εντάξει» του Σταύρου Καλαφάτη, ενώ γραμματέας εξελέγη η Γλυκερία Καλφακάκου από την παράταξη «Ανοιχτή Πόλη».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, ανέφερε ότι ο κ. Αβραμόπουλος στην προηγούμενη θητεία λειτούργησε σχεδόν ιδανικά ως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και έδωσε τη στήριξη του και για την επόμενη πενταετία.