Κορυφώνεται το τρίτο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας πιέζοντας ισχυρά το εθνικό σύστημα υγείας λόγω της «έκρηξης» των εισαγωγών covid στα νοσοκομεία και της έλλειψης κλινών στις εντατικές. Σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή Εμπειρογνωμόνων με στόχο να εξετάσει εκ νέου την αποδοτικότητα των μέτρων και να εισηγηθεί την προσαρμογή τους, δεδομένου ότι υπάρχει κόπωση που οδηγεί σε μη τήρησή τους.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Η κυβέρνηση αναζητά τη «λεπτή ισορροπία» ανάμεσα στην ψυχική υγεία των πολίτων και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Για το λόγο αυτό και για να αποφευχθούν οι εστίες του συγχρωτισμού προχωρά σε σταδιακή χαλάρωση των μέτρων με τη διατήρηση της χρήσης μάσκας και των αποστάσεων.

Σχέδιο δύο πυλώνων

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κυβερνητικός σχεδιασμός θα περιλαμβάνει δύο πυλώνες: α) την ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας και β) τις προσαρμογές στα υφιστάμενα μέτρα, οι οποίες θα έχουν να κάνουν με το ωράριο εξόδου και τη δυνατότητα της χρήσης όσο το δυνατόν περισσότερων εξωτερικών χώρων, λόγω της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών.

Τι αλλάζει από αύριο

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή των ειδικών αναμένεται να εισηγηθεί στην κυβέρνηση αλλαγές που αφορούν στο ωράριο εξόδου τα Σαββατοκύριακα και στη δυνατότητα περιπάτων και αναψυχής σε εξωτερικούς χώρους.

Ξεκινώντας από αύριο:

  • η απαγόρευση της κυκλοφορίας αναμένεται να επανέλθει στις 21:00 αντί για τις 19:00
  • αλλά και ο κωδικός 6 στα SMS θα χρησιμοποιείται πλέον και για σε άλλο δήμο και με αυτοκίνητο.

Παράλληλα αναμένεται να ανοίξουν ξανά τις πύλες τους τα πάρκα και οι αρχαιολογικοί χώροι.

Ανοίγουν τα κομμωτήρια

Από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου, εκτός απροόπτου, σχεδιάζεται και το άνοιγμα κομμωτηρίων, κέντρων αισθητικής και υπηρεσιών περιποίησης νυχιών, αυστηρά με ραντεβού.

Οι προϋποθέσεις για το λιανεμπόριο

Την επόμενη Παρασκευή, οι λοιμωξιολόγοι θα κληθούν να πάρουν αποφάσεις για το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι ο σχεδιασμός προβλέπει άνοιγμα στις 29 Μαρτίου. Το σκεπτικό είναι ότι στις επόμενες 7 με 10 ημέρες η επιδημιολογική καμπύλη θα καμφθεί και θα υπάρχει το έδαφος για να ξεκινήσει η επαναλειτουργία της αγοράς, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η στρατηγική διαχείρισης της πανδημίας.

Στο τραπέζι είναι αυτή τη στιγμή όλα τα σενάρια: οι αγορές να γίνονται είτε με τη μέθοδο του click away, είτε με τη μέθοδο του click inside, είτε με συγκεκριμένο αριθμό ατόμων στο εσωτερικό του καταστήματος, ανάλογα με τα τετραγωνικά του. Παράλληλα, πιθανή είναι η χρήση του νέου πενταψήφιου αριθμού 13032 για τα ψώνια χωρίς χιλιομετρικού περιορισμούς αλλά με τρίωρη διάρκεια.

Έρχονται μαζικά τεστ

Με το σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων, η κυβέρνηση έχει στόχο να αυξήσει σημαντικά τα διαγνωστικά τεστ. Για το λόγο αυτό, το  υπουργείο Υγείας έχει προσεγγίσει ήδη τους φαρμακοποιούς για να προμηθεύουν τους πολίτες με rapid test.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τεστ θα μπορούμε να τα προμηθευόμαστε από τα φαρμακεία χωρίς συνταγή γιατρού και με πολύ χαμηλό αντίτιμο, από 2-3 ευρώ.

Τα τεστ αυτά θα μπορούν να τα κάνουν οι πολίτες στα σπίτια τους, καθώς είναι απλά στην χρήση τους, και σε ένα τέταρτο θα μπορούν να γνωρίζουν αν νοσούν ή όχι από κορονοϊό. Ωστόσο, φαίνεται ότι προκρίνεται  το τεστ να γίνεται εντός φαρμακείου, για να υπάρχει άμεση και έγκυρη καταγραφή των πιθανών θετικών κρουσμάτων στο ενιαίο Σύστημα του υπουργείου Υγείας.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook, Twitter και Viber
Μοιράσου το άρθρο