Απελπιστική είναι η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, καθώς παρατηρείται «έκρηξη» στις νέες εισαγωγές και στους διασωληνωμένους ασθενείς, με τις δυνάμεις του υγειονομικού προσωπικού να εξαντλούνται, ενώ βρίσκεται σε ισχύ το έκτακτο σχέδιο μεταφοράς ασθενών σε νοσηλευτικά ιδρύματα αποκλειστικά covid. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.073 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο, ενώ σημειώθηκαν 45 θάνατοι και 645 συνάνθρωποί μας είναι διασωληνωμένοι, αριθμός ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας στην Ελλάδα.

Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Σαρώνουν οι μεταλλάξεις

Την ίδια ώρα, τα νέα μεταλλαγμένα και πιο μεταδοτικά στελέχη του ιού που κυριαρχούν σε ποσοστό 70% των νέων κρουσμάτων πανελλαδικά, φτάνοντας το 90% στην Αττική, επιτείνουν την επιδημιολογικά επιβαρυμένη κατάσταση της χώρας. Σύμφωνα με την ανάλυση 482 νέων δειγμάτων από τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης και Αττικής για την περίοδο 2 Φεβρουαρίου έως 9 Μαρτίου 2021, εντοπίστηκαν 430 στελέχη μεταλλάξεων, εκ των οποίων τα 426 με τη βρετανική μετάλλαξη και 4 με τη νοτιοαφρικανική, ενώ αναδείχθηκαν ακόμη και 9 δείγματα με στελέχη υπό διερεύνηση.

Συναγερμός στην Αττική

Στο «κόκκινο» παραμένει η Αττική καθώς από τα 3.073 νέα κρούσματα, οι 1.524 μολύνσεις εντοπίζονται στο Λεκανοπέδιο και συγκεκριμένα:

  • Ανατολική Αττική: 172 κρούσματα
  • Βόρειος Τομέας Αθηνών: 184 κρούσματα
  • Δυτική Αττική: 105 κρούσματα
  • Δυτικός Τομέας Αθηνών: 259 κρούσματα
  • Κεντρικός Τομέα Αθηνών: 347 κρούσματα
  • Νήσων: 22 κρούσματα
  • Νότιος Τομέας Αθηνών: 137 κρούσματα
  • Πειραιώς: 298 κρούσματα

Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 304 νέες μολύνσεις. Επικίνδυνη παραμένει η κατάσταση σε Αχαΐα και Λάρισα με τα 143 και 110 νέα κρούσματα του τελευταίου 24ωρου να ανησυχούν τους ειδικούς, ενώ Εύβοια και Κοζάνη ξεπέρασαν τις 50 νέες θετικές διαγνώσεις.

Αντίστροφη μέτρηση για την επιστράτευση

Εν τω μεταξύ, εκπνέει σήμερα το τελεσίγραφο των 48 ωρών που δόθηκε από το υπουργείο Υγείας στους ιδιώτες γιατρούς, προκειμένου να συνδράμουν στην μάχη του ΕΣΥ εναντίον της πανδημίας. Μέχρι στιγμής, μόνο 46 γιατροί έχουν δηλώσει συμμετοχή στην σχετική πλατφόρμα του υπουργείου, αρκετοί εκ των οποίων έχουν ήδη τοποθετηθεί σε νοσοκομεία. Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους παραδέχτηκε ότι η ανταπόκριση των ιδιωτών γιατρών στο κάλεσμα να στηρίξουν το ΕΣΥ δεν είναι μεγάλη, προσθέτοντας ότι τις επόμενες ώρες αναμένονται οι αποφάσεις για επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών.