Με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου καταγγέλλει «περιστατικά υπέρμετρης και αδικαιολόγητης αστυνομικής βίας» στην Ελλάδα και ρωτά την Κομισιόν «αν θα ζητήσει εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση για πρακτικές αντίθετες με το ευρωπαϊκό δίκαιο».

Ο κ. Κούλογλου αναφέρει στην ερώτησή του, επικαλούμενος δημοσιεύματα, ότι «αμέτρητα περιστατικά υπέρμετρης και αδικαιολόγητης αστυνομικής βίας καταγράφησαν με βιντεοκάμερες τις τελευταίες μέρες στην Ελλάδα», ότι «δεκάδες πολίτες ακόμη και ανήλικοι προσήχθησαν στην Αστυνομική Διεύθυνση» και ότι «παραβιάστηκε το δικαίωμά τους να επικοινωνήσουν µε δικηγόρο ή και τους γονείς τους ενώ κατασχέθηκαν τα τηλέφωνά τους».

Σημειώνει δε στο κείμενο της ερώτησης προς την Κομισιόν, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ότι «τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν αστυνομικοί ξυλοκόπησαν βάναυσα πολίτη, σε κεντρική πλατεία της Αθήνας».

Στη συνέχεια επικαλείται μαρτυρίες συλληφθέντων οι οποίοι «καταγγέλλουν ότι βασανίστηκαν ενώ ένας από αυτούς απήχθη μια μέρα μετά».

Στην ερώτηση ο κ. Κούλογλου σημειώνει επίσης:

«Επειδή

  1. τα βασανιστήρια απαγορεύονται σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και το Άρθρο 19 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

2.Το δικαίωμα της άμεσης επικοινωνίας με δικηγόρο προβλέπεται από το άρθρο 3 της οδηγίας 2013/48/ΕΕ και οι ανήλικοι δικαιούνται ειδικής προστασίας.

  1. Οι αρχές υποχρεούνται να γνωστοποιούν στους συλληφθέντες τον λόγο της σύλληψης με βάση το Αρ. 5 της ΕΣΔΑ

Ερωτάται η Επιτροπή: Θα ζητήσει εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση για πρακτικές αντίθετες με το ευρωπαϊκό δίκαιο;»