Με τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Μαυραγάνη, να επισημαίνει ότι οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου συνιστούν αυτονόητες θετικές παρεμβάσεις στη μάχη για την καταπολέμηση των παθογενειών του φορολογικού συστήματος και του φορολογικού μηχανισμού ολοκληρώθηκε η πρώτη ανάγνωση του πολυνομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, η οποία και ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, το νομοθέτημα.

«Οι διατάξεις που προτείνουμε συμβάλλουν στην απλοποίηση των διαδικασιών και στην αντιμετώπιση χρόνιων στρεβλώσεων», ανέφερε ο κ. Μαυραγάνης, καλώντας του βουλευτές να τις υπερψηφίσουν, ενώ σημείωσε ότι αποτελούν όπλα στην μάχη κατά των χρόνιων στρεβλώσεων τους συστήματος.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, τόνισε μιλώντας στην επιτροπή πως η ρύθμιση για τα ασφαλιστικά ταμεία των ένστολων είναι προς το συμφέρον τους, απαντώντας στους εκπροσώπους των αστυνομικών, των λιμενικών και των πυροσβεστών οι οποίοι αντιδρούν και στην βελτιωτική τροποποίηση, που δίνει την δυνατότητα μετατροπής του επικουρικού τους ταμείου σε επαγγελματικό.

«Μετά την ψήφιση αυτού του νόμου δε θα υπάρχει πια ασφαλιστικό και επικουρικό ταμείο το οποίο να μην διαπερνά η βασική αρχή του νοικοκυρέματος και της αλληλεγγύης», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας. Απευθύνοντας το ερώτημα, «αν υπάρχει κάποιος στη Βουλή που να λέει ότι αυτό δεν είναι δίκαιο και σωστό», σημείωσε πως δεν μπορεί κανείς να συγκρουστεί με την πραγματικότητα και την αλήθεια. “Αυτό έχει πλέον εφαρμοστεί σε όλο το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Κι αυτό που κάνουμε τώρα προς το συμφέρον των ένστολων, του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας, της Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος», είπε.

Αναφορικά με τη «ρήτρα αξιόμαχου», ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε ότι συμβολίζει και εκφράζει το σεβασμό και την αναγνώριση του έργου και της συνεισφοράς στην πατρίδα των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, διευκρινίζοντας παράλληλα, ότι «αυτό θα αποτυπωθεί στην υπουργική απόφαση μέσα από μια διαδικασία η οποία σε πολύ μεγάλο βάθος χρόνου θα εξομαλύνει την όποια προσαρμογή». Εξήγησε δε ότι αυτό ισχύει για όσους από εδώ και πέρα θα υποβάλλουν αίτηση, και όχι γι’ αυτούς που έχουν υποβάλλει ήδη.

Σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο κ. Βρούτσης έγινε πιο επεξηγηματικός, λέγοντας πως η τυχόν μείωση των εφάπαξ θα γίνει με ήπιο τρόπο, σε βάθος χρόνου, ενώ δεν θα υπάρξει καμία μείωση -“ούτε σεντ, ανέφερε χαρακτηριστικά- για τα μη ελλειμματικά ταμεία.

Τέλος ο κ. Βρούτσης καταφέρθηκε εναντίον της Αριστεράς, σχολιάζοντας πως δεν κατανοεί το όψιμο αυτό ενδιαφέρον για τους ένστολους. «Θα έπρεπε να τα βλέπει αυτά με πολύ θετικό τρόπο και να κάνει κριτική στην κυβέρνηση γιατί δεν τα έκανε εδώ και καιρό. Αυτή θα έπρεπε να είναι η αντίληψη μιας σύγχρονης Αριστεράς κι όχι η παλιά αντίληψη που κλείνει το μάτι για πελατειακούς λόγους λέγοντας ‘αποσύρετε το άρθρο του νοικοκυρέματος και της αλληλεγγύης’«, σημείωσε και απηύθυνε το ερώτημα: «Εγγυάστε ότι θα δώσετε σύνταξη στο νέο αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού και στον νέο αστυνομικό;».

Αφού καταλόγισε στο ΣΥΡΙΖΑ ακατάσχετη παροχολογία και κινδυνολογία και τον κάλεσε να σταματήσει να πετάει λευκή πετσέτα, διαβεβαίωσε, για μια ακόμη φορά, ότι οι συντάξεις των Ελλήνων είναι διασφαλισμένες και δεν θα υπάρξει αλλαγή στα όρια ηλικίας.

Το νομοσχέδιο εισάγεται σε δεύτερη ανάγνωση την ερχόμενη Δευτέρα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και την Τρίτη και Τετάρτη συζητείται στο Β’ Θερινό Τμήμα, οπότε και αναμένεται να ψηφιστεί.