Η φονική κακοκαιρία «Μήδεια» απέρχεται, η πανδημία όμως παραμένει και απομένουν δέκα μόλις ημέρες για τη λήξη του 3ου σκληρού lockdown στην Αττική, το οποίο με βάση την πληρότητα των εντατικών στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου που αγγίζει πλέον το 85% αλλά και την αύξηση των διασωληνωμένων, οδεύει προς παράταση.

Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Και μπορεί η κυβέρνηση να προσπαθεί να πολλαπλασιάσει τις ΜΕΘ και να ενδυναμώσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ωστόσο το ζητούμενο είναι να μπει φρένο στη διασπορά του ιού, για να επανέλθει σταδιακά σε κανονικότητα η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.

Στην πληρότητα στις Κλίνες ΜΕΘ Covid αναφέρθηκε και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σημειώνοντας ότι στην επικράτεια από τις συνολικά 656 κλίνες, οι 351 είναι κατειλημμένες και οι 305 κενές. Στην Αττική από τις συνολικά 240 κλίνες οι 204 είναι κατειλημμένες και έχουν μείνει 36 κενές. Πρόσθεσε δε ότι παρατηρείται αύξηση και σε άλλες περιφερειακές ενότητες πέρα από την Αττική, εστιάζοντας στην Αχαΐα και την Κορινθία, όπου η αύξηση των κρουσμάτων είναι ανησυχητική. Την ίδια ώρα, αρνητικά είναι τα στοιχεία που έρχονται και από τη Θεσσαλονίκη, καθώς τα λύματα έδειξαν αύξηση του ιικού φορτίου κατά 70%.

Με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία το ενδιαφέρον των ειδικών στρέφεται, αφενός στην εξέλιξη των μεταλλαγμένων στελεχών στη χώρα μας και αφετέρου στην ανάγκη για χρήση διπλής μάσκας σε χώρους που παρατηρείται μεγαλύτερος συνωστισμός.

Η τελική εισήγηση των εμπειρογνωμόνων της επιτροπής αναμένεται να δοθεί την Παρασκευή, οπότε και το κυβερνητικό επιτελείο θα κληθεί να λάβει τις οριστικές του αποφάσεις.

Πού εντοπίζεται η βρετανική μετάλλαξη

Στην Αττική και τον κεντρικό τομέα της Εύβοιας εντοπίζεται η μεγάλη πλειονότητα των κρουσμάτων της βρετανικής μετάλλαξης στη χώρα μας σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Αναλυτικότερα, τα μεταλλαγμένα κρούσματα από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης είναι συνολικά 495, ενώ σε Αττική και κεντρικό τομέα Εύβοιας είναι 314 συνολικά, με την κεντρική Εύβοια να φτάνει τα 121 κρούσματα και την Αθήνα τα 193, ενώ στη συμπρωτεύουσα εντοπίστηκαν 31.

Οι επιβαρυμένες περιοχές

«Καμπανάκι» κινδύνου για 13 περιοχές έκρουσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, καθώς εκτός από την Αττική που παρουσιάζει επιδημιολογική επιβάρυνση, προκαλούν ανησυχία για το αυξημένο ιικό τους φορτίο και οι παρακάτω περιφερειακές ενότητες:

 • Θεσσαλονίκη
 • Ρέθυμνο
 • Ηλεία
 • Κορινθία
 • Θάσος
 • Αργολίδα
 • Βοιωτία
 • Κεφαλονιά
 • Κάλυμνος
 • Κάρπαθος
 • Γιάννενα
 • Ηράκλειο

Προς καθολικό lockdown Γιάννενα – Κάλυμνος

Την λήψη περαιτέρω μέτρων για αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού εισηγήθηκε η επιτροπή των ειδικών για τα Γιάννενα και την Κάλυμνο μετά από επιδημιολογική ανάλυση και μελέτη των προγνωστικών μοντέλων. Και ενώ τα Γιάννενα δεν καταγράφουν πάρα πολλές μολύνσεις, ωστόσο η μελέτη των επιδημιολογικών στοιχείων οδήγησε τους λοιμωξιολόγους στο να εισηγηθούν πιο σκληρά μέτρα.

Αντίθετα, η Κάλυμνος ήταν ήδη «κόκκινη» και εφόσον γίνει δεκτή η εισήγηση πλέον θα περάσει σε αυστηρό lockdown, καθώς το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει διψήφια κρούσματα κορονοϊού.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.