Ψηφίστηκε -κατά πλειοψηφία- από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το μισθολόγιο της ΑΑΔΕ. Σε αυτό συμπεριελήφθησαν και οι τροπολογίες με τις ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών (προβλέπει την απαλλαγή επαγγελματικών από μισθώματα και τον Μάρτιο), την εισαγωγή χρήσης ψηφιακών μέσων στις αρχαιρεσίες αθλητικών ενώσεων, την προκαταβολή σύνταξης, και τη ρύθμιση θεμάτων για την άσκηση ανακοπής κατά της εκτελεστικής διαδικασίας εκποίησης της περιουσίας του οφειλέτη ενώπιον του πτωχευτικού δικαστηρίου.

Επί της αρχής και επί του συνόλου του νομοσχεδίου, ψήφισαν «υπέρ» οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ενώ οι βουλευτές της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25) καταψήφισαν.

Όπως είπε κλείνοντας τη συζήτηση ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, «η κυβέρνηση διαχειρίζεται την οριακή κατάσταση που δημιούργησε η πανδημία, προχωρά στους εμβολιασμούς, αντιμετωπίζει τις συνέπειες στην οικονομία, στηρίζει αυτούς που έχουν πληγεί, και διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την άρση των περιορισμών».

Η προσπάθεια αυτή, πρόσθεσε, «συντελείται με τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας στο πρόσωπο του πρωθυπουργού».

Σταϊκούρας: Σηματοδοτεί μία αλλαγή κουλτούρας

Απόδειξη ότι η κυβέρνηση δρομολογεί διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για το μισθολόγιο της ΑΑΔΕ ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως τόνισε πριν τη διαδικασία της ψηφοφορίας, η εισαγωγή ενός σύγχρονου συστήματος αμοιβών, σε σχέση με το έργο, τις ευθύνες και την αποτελεσματικότητα κάθε υπαλλήλου Αρχής, λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες -διεθνώς- πρακτικές, αποτελεί μία σημαντική τομή.

«Πρώτο μας μέλημα είναι η ενίσχυση της απόδοσης της φορολογικής αρχής, μέσω τόνωσης της παραγωγικότητας αυτής, η βελτίωση των εργασιακών συνθηκών και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πρόσθεσε ότι «θέτουμε τις βάσεις για μία φορολογική αρχή που συμπληρώνει και ενισχύει την επίτευξη των στόχων της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής, διαμορφώνοντας – μακροπρόθεσμα – ένα πλαίσιο φορολογικής συμμόρφωσης».

Συμπλήρωσε πως το νέο μισθολόγιο σηματοδοτεί μία αλλαγή κουλτούρας: Προάγει την παραγωγικότερη κατανομή των ανθρωπίνων πόρων, ευθυγραμμίζει την επίτευξη στρατηγικών και επιχειρησιακών στόχων της ΑΑΔΕ με τους προσωπικούς στόχους των ανθρώπων της. Υπηρετεί ένα σύστημα βαθμολόγησης που εντάσσει τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση.

Πρόσθεσε, δε, ότι η επίτευξη στόχων έγκειται πλέον στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των εργαζομένων, οι οποίοι καθίστανται οι θεματοφύλακες των αρχών μίας σύγχρονης φορολογικής Αρχής. «Το όραμα του υπουργείου Οικονομικών είναι να οικοδομήσουμε μία σχέση εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας με τους πολίτες και το κοινωνικό σύνολο. Στο χέρι μας είναι να τα καταφέρουμε, με συνέπεια, πολιτική βούληση και σκληρή δουλειά», ανέφερε χαρακτηριστικά.